Svenska kyrkan i London om upploppen: "Vi ber för de drabbade"

Peter Wänehag, tillförordnad kyrkoherde i Svenska kyrkan i London. Foto: Privat

”Vi ber för människorna som är värst drabbade”, säger Peter Wänehag, tillförordnad kyrkoherde i London, efter den senaste veckans demonstrationer och våldsamma kravaller i Storbritannien.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Peter Wänehag, tillförordnad kyrkoherde i Svenska kyrkan i London. Foto: Privat

Måndagen den 29 juli inträffade ett knivdåd i staden Southport i Storbritannien, där tre barn dödades och flera barn och två vuxna skadades. Något som bland annat SVT har rapporterat om. Landet har därefter skakats av våldsamma kravaller och demonstrationer. De har beskrivits som både invandrings- och islamkritiska och högerextrema.

Peter Wänehag, tillförordnad kyrkoherde i Svenska kyrkan i London, är bestört. 

- Det som har hänt är fruktansvärt, säger han.

Oroas över utvecklingen

Han berättar att Svenska kyrkan i London står öppen som vanligt, tisdag till torsdag, och att stämningen på plats är tung.

- Vi ber för människorna som är värst drabbade. Vi har från kyrkan gått ut med en varning riktat till svenskar här att undvika stora folksamlingar och evenemang, vilket även utrikesdepartementet har spridit i sina kanaler, säger Peter Wänehag. 

Han oroas av våldsutvecklingen i Storbritannien.

- Vi följer nyheterna härifrån London och ser samma bilder som ni ser hemma i Sverige. Medlemmar som är spridda i resten av staden, märker säkert av det hela ännu påtagligare. 

- Tyvärr är det här en utveckling som har skruvats upp i hela världen. Det som var otänkbart för tio år sedan, sker numera mitt framför våra ögon. Det gör att vi undviker folksamlingar. Jag vill inte passera parlamentet till exempel med anledning av de våldsamma demonstrationerna i landet just nu, säger Peter Wänehag. 

"Otäckt läge"

Hur enar man ett splittrat land?

- Vi ser liknande tendenser i hela Europa, hur främlingsfientliga grupper har flyttat fram sina positioner. Det är ett mycket otäckt läge. Jag tycker det känns tryggt att ordningsmakten här är så pass resolut. Man kommer inte undan. 

Kyrkoherde Peter Wänehag känner sig trygg i den kyrkliga gemenskapen i landet.

- Vi är en församling i den stora församlingsgemenskapen som håller ihop i vått och torrt.