Svenska kyrkans utsända: Tvåstatslösningen är död

"Att stötta de kristna minoriteterna och fortsätta samarbeta med våra partners är det viktigaste vi kan göra just nu", säger Jessica Lindberg Dik, utsänd i Jerusalem för Svenska kyrkans internationella arbete.

– Fler och fler har börjat tala om att kämpa för lika rättigheter i en enstatslösning. Jag besökte nyligen biskop Azar, ledare för den lokala lutherska kyrkan, som bekräftade att allt fler av Jerusalems kyrkoledare delar inställningen att tvåstatslösningen är omintetgjord, säger Jessica Lindberg Dik.

– Det är oerhört sorgligt det som händer just nu. Att tvåstatstanken är borta. Människor är så trötta, helt utmattade. Det som många kämpat för så länge, finns inte mer.

I går dödades omkring 60 palestinier vid gränsen mot Israel i samband med protesterna mot USA:s flytt av sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Omkring 2 000 människor ska ha skadats och sjukhusen i området är överfulla.

– Svenska kyrkan har en partner som driver sjukhus i Gaza och läget är förfärande, säger Jessica Lindberg Dik. Det är svårt att veta hur man bäst ska agera i den svåra situation som råder men att stötta våra samarbetspartner är den väg vi har valt. Och att fortsätta jobba nära de kristna minoriteterna i området.

I ett år har Jessica Lindberg Dik arbetat som Svenska kyrkans utsända i Jerusalem där hon bland annat är resursperson för Svenska kyrkans partners på plats, som interreligiösa partners, lokala palestinska partners och isaeliska fredspartners. Hon bor tillsammans med sin familj i östra Jerusalem och passerar på väg till sitt kontor i Gamla stan de delar av Jerusalem som upplevt de största oroligheterna utanför Gaza.

– Vi samarbetar bland annat i Kyrkornas världsråd och Act-alliansen och jag representerar Svenska kyrkan i de olika nätverk som vi valt att vara med i, säger Jessica Lindberg Dik, som med sin bakgrund som Mellanösternvetare följt utvecklingen i området i många år.

– Under hela natten hörde vi skottlossning. När min dotters skola informerade att man håller stängt i dag av säkerhetsskäl, valde vi att lämna Jersusalem. Nu befinner vi oss utanför staden, följer det som händer och avvaktar. Om något händer, kan det hända väldigt fort. Någon börjar springa och plötsligt är det väldigt oroligt. Man känner spänningen i luften.

Många olika saker har samverkat till oroligheterna, förklarar hon, men den utlösande faktorn var USA:s ambassadflytt. I söndags var det Jerusalemdagen, till minne av återföreningen av Jerusalem då alla religionsutövare fick tillgång till sina heliga platser 1967. Och i dag uppmärksammar palestinierna Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs när Isael bildades. I dag inleds även Ramadan och en generalstrejk har utlysts av palestinska myndigheter.

– Det är många känsliga dagar just nu. Vi här nere blev väldigt förvånade hur snabbt det gick att flytta ambassaden. Jag var där och tittade och som jag förstår det är det här en tillfällig lösning i väntan på en permanent ambassad.

– Jag är inte rädd, men det är svårt att uppleva det som händer. I går kom även beskedet att Knesset beslutat satsa motsvarande 5 miljarder kronor på att israelifiera östra Jerusalem, säger hon.

Israels väpnade styrkor uppger att 40 000 demonstranter samlades vid gränsen, att många, beväpnade med bland annat brandbomber, försökte att ta sig igenom säkerhetsstängslet, och att man kommer att fortsätta att försvara sig mot hotet från den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan.

Israels väpnade styrkor uppger att 40 000 demonstranter samlades vid gränsen på måndagen, att många, beväpnade med bland annat brandbomber, försökte att ta sig igenom säkerhetsstängslet, och att man kommer att fortsätta att försvara sig mot hotet från den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan.

Taggar:

Mellanöstern
3 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Birgitta Schönbeck Persson
Våldsamheter på Gazaremsan har eskalerat efter invigningen av USA:s ambassadflytt till Jerusalem ..Israel har rätt att försvara sig och sin gräns . Bra att Svenska kyrkan ställer upp för kristna minoriteter i Israel.. Varje lands önskan om fred är och borde vara stark.. I detta finns Islamska Palestinas Hamas som inte alla palestinier tillhör ..Staten Israels tillkomst firade 70 år .I lika många år har det varit konflikter ..Jag tänker att här måste FN .. visa vägen .
Klas Kloss
Tvåstatslösningen är död tack vare terrororganisationen Hamas agerande. Men vem sörjer?
Ada Kalson
Tvåstatslösning död tack vare terrororganisationen Hamas. Men vem sörjer,