Fredrik Modéus: Tidöavtalet bryter mot Svenska kyrkans värderingar

”Jag skulle vilja veta: Vad tänker SD om relationen mellan kristen tro och solidaritet?”, säger biskop Fredrik Modéus, som förra veckan skrev en uppmärksammad debattartikel i Expressen. 

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

I artikeln i Expressen  pekar biskop Fredrik Modéus på att Sverigedemokraterna (SD) är ett parti som säger sig värna om den svenska kulturen på kristen grund. Men något kristet kan han inte se i den politik som partiet tillsammans med de andra borgliga partiet formulerat i Tidöavtalet. 

- Jag menar att om man värnar om kristen grund, så värnar man den som är utsatt, svag och som hamnar i kläm. Man har en naturlig blick för det i kristendomen.

Sverigedemokraternas Aron Emilsson anser att Fredrik Modéus letar efter motsättningar:

- Inte för ett ögonblick ses det till vilka värden Sverigedemokraterna lyckats värna för de svaga i de politiska förhandlingarna med M, KD och L, nämligen försvaret av en generös och trygg arbetslöshetsförsäkring liksom en rigorös sjukförsäkring utan stupstock.

Modéus: Ser ett hårdare och tuffare samhällsklimat

Biskop Fredrik Modéus uppfattar det som att något håller på att gå förlorat.

- För mig är det viktigt att vi utifrån kristen tro värnar om ett varmt, generöst och välkomnande klimat i Sverige. Det ser jag håller på att gå förlorat. Jag tycker att det har blivit mycket hårdare och tuffare. Jag värnar om den där blicken som handlar om solidaritet med den utsatte. Det handlar inte om höger eller vänster på den politiska skalan. 

Kritiken efter debattartikeln har dels handlat om att argumenten förenklar bilden, dels att den är ett angrepp mot kristna på den borgerliga sidan.

- Jag vänder mig inte mot en borgerlig regering. Jag saknar ett stråk av medmänsklighet. Därför skrev jag debattinlägget. Det är självklart ingen kritik mot borgerligheten. Det är att misstolka mig totalt. Det här behöver sägas utifrån det kristna perspektivet. Jag är inte heller ute efter att skuldbelägga dem som röstat på Sverigedemokraterna. Alla är välkomna i kyrkan oavsett vad man röstar på. Jag vill peka på att den konkreta politik som påstås vila på kristna värderingar svårligen går ihop med en kristen människosyn.

På vilket sätt strider den politik som punktats upp i Tidöavtalet mot Svenska kyrkans värderingar?
- På punkt efter punkt egentligen.

Fredrik Modéus nämner punkterna om asylrätt på EU:s miniminivå, begränsningar gällande familjeåterförening, stramare hållning i frågan om kvotflyktingar, övergivande av enprocentmålet, tiggeriförbud och sänkta klimatambitioner.

- Allt det här kan man diskutera i sak. Men det som allt detta bärs av är det varma och generösa. Det saknar jag. Rösten från evangeliet måste höras utan att man blir höger eller vänster på skalan.

Aron Emilsson ser biskopens inlägg som ett förminskande och pekar på biskoparnas ansvar i att vara en enande kraft.

- Jag och många Sverigedemokrater med mig runtom i hela vårt land är bekännande och troende kristna med ett långt och hängivet engagemang i bland annat Svenska kyrkan. Biskop Fredriks förminskande av det ger jag inte mycket för. Jag noterar det och beklagar det, då Svenska kyrkan idag behöver helas och inte splittras än mer. Biskoparna har ett stort ansvar i det.

SD: politiken är human och effektiv

Att fler partier närmat sig Sverigedemokraternas migrationspolitik får biskopen att påpeka att det finns en kompass, oberoende av den politiska skalan, som inte får tappas bort.

- I vår tid är det viktigt med den ideologiska kompassen. Då handlar det inte om en kompass som är vänster, utan om en kompass som ger ord åt sådana perspektiv som vi riskerar att tappa nu. Det gäller alla.

I sin debattartikel lyfter Fredrik Modéus bland annat att Femte Moseboken beskriver hur vi ska möta ”invandraren, den faderlösa och änkan” med generositet. Från Tredje Moseboken (19:33-34) lyfter han ett annat exempel: ”Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv”. Och i Hebréerbrevet 13:1: ”Kom ihåg att visa gästfrihet”.

Men Aron Emilsson ser Sverigedemokraternas politik som både som "human och effektiv".

- Det är viktigt att inte göra skillnad på människor utifrån det okränkbara människovärdet. Det är emellertid inte detsamma som att inte kunna förorda en regelbaserad ordning för att på ett just humant och effektivt sätt kunna organisera och hantera migration, eller fördela biståndsmedel utifrån var det kan göra som störst skillnad och nytta för mottagaren och samtidigt omgärdas av kontroll och uppföljning, så att det inte hamnar i orätta händer.

Ser den öppna diskussionen som viktig

Fredrik Modéus ser det som nödvändigt att kunna tala sakligt om dessa frågor.

- När jag säger att jag tycker att SD:s politik har fått genomslag så är det inget kontroversiellt. När partiet säger att de värnar om kultur, identitet och kristendom, då vill jag att de berättar hur det hänger ihop. Jag ställer ju en fråga: hur märks solidariteten, medmänskligheten och humanismen?

Han menar att öppenheten är viktig.

- Allting inom ramen för en debatt, som är öppen och sund är viktig. Att vi pratar med varandra och inte använder svepande kommentarer. Jag skulle vilja veta: Vad tänker SD om relationen mellan kristen tro och solidaritet?

Till Kyrkans Tidning säger Aron Emilsson att Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti och att det utifrån ideologin och den politiska filosofin är naturligt att värna om kultur, identitet och kristna tro så som den formats och givits unika drag genom historiens gång.

- Det kan vi göra på samma gång som vi förordar en universell nationalism där vi bejakar den globala kulturella mångfalden. Den som är trygg i sin egen kultur är ofta trygg också i mötet med andra kulturer. Jag upplever att det finns en stor okunskap och många fördomar om svensk kultur från vänster-liberalt håll av idag.

Olika tolkningar av kristendomen

- Vi kan i all oändlighet hämta passager ur Bibeln, som passar våra olika agendor. Jag kan finna stöd för Sverigedemokratisk politisk filosofi där, liksom biskop Fredrik kan finna stöd för en annan tolkning. Det viktiga är att respektera varandra som kristna systrar och bröder, säger Emilsson.

Det Modéus vill lyfta som en öppen debatt ser Emilsson som något annat.

- Det farliga är att svinga pekpinnar om hur man bäst är en politiskt korrekt kristen på 2020-talet, utan att förstå och respektera att Svenska kyrkan och svensk kristenhet vilar på 1000-årig grund och hyser flera olika fromhetsinriktningar där jag och biskop Fredrik måhända tillhör olika, men där vi behöver respektera varandra om kyrkan ska vara en folkkyrka för alla, vilket jag tycker.

Fredrik Modéus anser att den nya politiken lämnar en svensk tradition.

- Vårt land har en stolt humanistisk tradition som fått ta sig i uttryck i att vi håller fast vid en procentmålet för bistånd. Nu är det första gången vi släpper det. Det är ett av många uttryck för att vi går ifrån att värna medmänniskan nära och långt borta. Det är inte lika självklart som tidigare.

"Den tysta mitten måste höras"

Fredrik Modéus orolig över hur det öppna debattklimatet ska påverkas.  

- Kristna ledare får inte bli fega och undfallande. Vi måste säga det vi ser. När vi gör det är det självklart att man får både positiv och negativ kritik.

Upplever du att man blivit mer försiktig med att uttala sig?
- Jag är lite rädd att man stiger undan. Att vi inte tydligt säger det vi ser. Jag uppfattar det som att många delar det här perspektivet, och då måste vi säga det också. Man pratar ofta om den tysta mitten. Den tysta mitten måste höras. Det är många som ser det jag skriver, det ser jag i mejl och kommentarer. Då får vi inte bli fega.