Två av konstnären Elisabeth Ohlsons tavlor har hunnit sättas upp och, efter kritik, plockas ner från koret i S:t Pauli kyrka i Malmö. Det är tavlornas hbtq-motiv som orsakat uppståndelsen.
”Beslutet beror på att vi i Sverige inte är mogna att ha en altartavla i det heliga rummet med hbtq-anknytning”, sade Elisabeth Ohlson då till Sveriges Television.
Och nu har det även lett fram till att kyrkorådet ska ta fram tydliga riktlinjer så att man i framtiden ska vara bättre förberedda för liknande situationer, vilket tidningen Dagen var först med att rapportera.
Konstnären har tidigare skänkt tavlan ”Paradiset” till Skara domkyrka, men kyrkorådet beslutade då att lämna tillbaka den, då man ansåg den politisk på ett sätt som inte hör hemma i Svenska kyrkan. 2019 hamnade den i stället i Malmö. När tavlan plockades ner ersattes den av en annan av konstnärens tavlor med hbtq-motiv, ”Nattvarden”, vilken även den togs ner efter beslut av kyrkorådet.
Kyrkofullmäktige i Malmö pastorat gav då i uppdrag till kyrkorådet att utreda bakgrunden till att tavlorna sattes upp i kyrkan, vilket man nu har gjort.
Utredaren slår fast att det är naturligt att det har funnits olika uppfattningar om konstverket såväl bland prästerna som församlingsmedlemmarna, men att ingen har brutit mot någon bestämmelse i kulturminneslagen. Tavlan ”Paradiset” hängdes upp utan länsstyrelsens tillstånd, men att ett tillstånd inte heller krävdes då det är ”helt klart att det var en tillfällig utställning”.
Utredaren fortsätter ”Kyrkan måste ibland få vara något provokativ för att tydliggöra sitt budskap”.
Då upphängandet av tavlan var kontroversiell föreslår utredaren att det för framtiden är ”viktigt att klargöra vad som gäller /…/ när kyrkorummet permanent eller tillfälligt ska förändras”. Det efterlyses också tydliga regler för hur man ska hantera ”de mediesituationer som kan uppkomma i ett kontroversiellt ärende”.