Kyrkvaktmästare blev uppsagd efter utbrändhet – arbetsgivaren stäms

Foto: Martina Holmberg, Lennart Lundberg

Kyrkvaktmästaren jobbade halvtid efter upprepade sjukskrivningar för utbrändhet. Efter en konflikt med en kollega fick kyrkvaktmästaren gå. Nu kräver facket att uppsägningen ogiltigförklaras. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Foto: Martina Holmberg, Lennart Lundberg

I en stämningsansökan som fackförbundet Vision har lämnat över till Arbetsdomstolen kräver Vision att domstolen ogiltigförklarar uppsägningen av vaktmästaren, som varit anställd i ett pastorat i över 10 år. 

Vision kräver också att arbetsgivaren betalar ett skadestånd på närmare 150 000 kronor.  

Fackförbundet anser att vaktmästaren har sagts upp från sin tillsvidareanställning utan saklig grund. I stämningsansökan framgår det att han var mitt uppe i en rehabiliteringsplan, men att rehabiliteringen kom av sig på grund av en upptrappad konflikt med en kollega. 

Arbetsgivaren, som separerade kollegorna åt, ansåg att planen om återhämtning var en senare fråga. 

Orken tillbaka

Vaktmästaren fick därefter genomgå en arbetsförmågebedömning. Den resulterade i att arbetsgivaren bedömde att han varken klarade av sina åtaganden eller kunde omplaceras. Vaktmästaren uppgav dock att orken hade börjat komma tillbaka.

Vaktmästarens arbetsuppgifter innefattade bland annat praktiskt stöd vid gudstjänster, vigslar, dop och begravningar samt lokalvård och fastighetsskötsel. 

"Kognitiva nedsättningar"

Fackförbundet, som stämmer arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, anser att vaktmästaren har utfört sina arbetsuppgifter väl. 

Enligt läkarintyg hade han kunnat återgå till sitt arbete helt och fullt inom en snar framtid. Vaktmästaren har nu tillsammans med förbundet begärt svar från arbetsgivaren kring vilka arbetsuppgifter som han på grund av sina ”kognitiva nedsättningar” inte anses ha kunnat utföra. 

Uppsägningen uppges ha kommit som en chock för kyrkvaktmästaren och försämrade hans tillstånd ytterligare. 

Den 25/7 är sista dagen för pastoratet att bekräfta att de tagit emot stämningen. När Arbetsdomstolen har mottagit svar från alla parter ska vaktmästaren höras av domstolen, för att styrka stämningen.