– Trädkyrkan har alltid varit populär, men bokningarna ökade kraftigt under andra halvåret i fjol, säger Lisa Gustavsson Flygt, gruppchef på skogskyrkogården Berthåga.
– Coronapandemin är troligen den främsta förklaringen till ökningen, tillägger Peter Berglund, chef för myndighetsärenden och presskontakt på Uppsala kyrkogårdar, som visar Trädkyrkan i ymnigt snöfall tillsammans med Lisa Gustavsson Flygt.
Trädkyrkan är öppen för ceremonier oberoende av kulturell eller religiös tillhörighet. På den 54 hektar stora kyrkogården strax väster om centrala Uppsala finns olika kvarter, den svenskkyrkliga, katolska, judiska, muslimska och bahai.
54 av de 58 förättningarna under den andra sexmånadersperioden i fjol var begravningsceremonier, både kyrkliga och borgerliga. Jämförelsevis var det 19 begravningar, två vigslar och en mässa mellan den 1 juni och den 31 december 2019.
– Vi har delat på bänkarna så att deltagarna kommer längre från varandra. Nu är det 20 deltagare som gäller, i och med undantagsregeln för begravningar, och på den yta vi har blir det mycket luft mellan varje person.
Omkring en tredjedel av samtliga begravningar i Uppsala är i dag borgerliga. Cirka10 procent utgörs av direktkremering eller direktbegravning då det inte är någon samling med officiant.
– Direktare är något som vi sett ökar här i Uppsala. 40 procent av alla kremeringar under fjolåret har också senarelagts, troligen hoppas de anhörigas att restriktionerna kommer att lätta så att fler kan samlas för att ta farväl, säger Peter Berglund.
Lisa Gustavsson Flygt, som också är trädgårdsmästare, talar kärleksfullt om utomhuskyrkan som en vacker plats för dop, vigsel eller begravning, inte bara på våren och sommaren utan också under hösten och vintern.
Längst fram finns ett stenaltare som är omgivet av en damm, just nu täckt av snö.
– Vi hade nyligen en vintervigsel här i snön, endast med åtta personer närvarande förstås, men självklart är begravningar svårare att genomföra i snö och kyla, säger Lisa Gustavsson Flygt.
Ett arrangemang som återkommer varje år är Trädkyrkans allhelgonasmyckning. Kyrkan pryds med ljus och marschaller och fylls med klassisk musik under Alla helgons dag. Runt altaret läggs granris, höstlöv, röda äpplen, nypon och kastanjer.
– Det är lite som en vacker kombination av vinter- och skördefest, det är allmänhetens evenemang då många, många ljus tänds till minne av de döda, säger Peter Berglund.
Uppsala pastorat ansvarar för fem kyrkogårdar, Gamla kyrkogården, Berthåga, Vaksala kyrkogård, Gamla Uppsala, Hammarby och Ulleråkers kyrkogård med ett 50-tal medarbetare. I april drar sommarsäsongen i gång och arbetsstyrkan dubbleras.