Diskussionen i ekumenikutskottet utgick från motionen och dess förslag att Svenska kyrkan ska utreda folkrätten och om folkrättens lagstiftning om apartheid går att tillämpa berättar Katarina Glas.
– Vi pratade också om ordet ”apartheid”. I utskottet gjorde vi ingen bedömning av om man kan använda ordet i relation till staten Israel. Vår bedömning var att det är en allvarlig fråga att gå in i, att det vore en grannlaga uppgift för Svenska kyrkan att utreda detta. Det vore svårt, resurskrävande och olämpligt ansåg vi, säger Katarina Glas.
Ekumenikutskottets bedömning blev att det inte vore bra eller kyrkans roll att gå in i en sådan utredning.
– I vår bedömning beaktade vi också att ordet ”apartheid” nämndes i motionen, och vi talade om att det finns flera andra länder som man skulle kunna utreda på liknande sätt, men att kyrkomötet inte väljer att uppmärksamma dem.
Utskottet tog hjälp av sakkunniga från kyrkokansliet, och kom vi fram till att det vore olämpligt att Svenska kyrkan på egen hand gör en sådan utredning, berättar Katarina Glas.
– Men utskottet behandlade enbart motionen. Det tilläggsyrkande som sedan röstades igenom behandlades inte av utskottet, säger hon.