Utskottet ansåg förslaget som svårt och olämpligt

Katarina Glas, ordförande för kyrkomötets ekumenikutskott, säger att utskottet tyckte att en utredning av mänskliga rättigheter i Israel vore olämplig, varför utskottet ville att kyrkomötet sa nej. Foto: Magnus Aronson/Ikon, Mikael M Johansson

Katarina Glas, Partipolitiskt obundna, var ordförande i kyrkomötets ekumenikutskott. I beredningen av motion 2021:27, om folkrätten i Israel och Palestina, valde utskottet att yrka på avslag för motionen, bland annat på grund av ordet "apartheid" i motionen

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Katarina Glas, ordförande för kyrkomötets ekumenikutskott, säger att utskottet tyckte att en utredning av mänskliga rättigheter i Israel vore olämplig, varför utskottet ville att kyrkomötet sa nej. Foto: Magnus Aronson/Ikon, Mikael M Johansson

Diskussionen i ekumenikutskottet utgick från motionen och dess förslag att Svenska kyrkan ska utreda folkrätten och om folkrättens lagstiftning om apartheid går att tillämpa berättar Katarina Glas.

– Vi pratade också om ordet ”apartheid”. I utskottet gjorde vi ingen bedömning av om man kan använda ordet i relation till staten Israel. Vår bedömning var att det är en allvarlig fråga att gå in i, att det vore en grannlaga uppgift för Svenska kyrkan att utreda detta. Det vore svårt, resurskrävande och olämpligt ansåg vi, säger Katarina Glas.

Ekumenikutskottets bedömning blev att det inte vore bra eller kyrkans roll att gå in i en sådan utredning.

– I vår bedömning beaktade vi också att ordet ”apartheid” nämndes i motionen, och vi talade om att det finns flera andra länder som man skulle kunna utreda på liknande sätt, men att kyrkomötet inte väljer att uppmärksamma dem.

Utskottet tog hjälp av sakkunniga från kyrkokansliet, och kom vi fram till att det vore olämpligt att Svenska kyrkan på egen hand gör en sådan utredning, berättar Katarina Glas.

Men utskottet behandlade enbart motionen. Det tilläggsyrkande som sedan röstades igenom behandlades inte av utskottet, säger hon.

Fakta: Så skrev Ekumenikutskottet

"Varken Kyrkornas världsråd, Lutherska världsförbundet eller ACT-alliansen har för närvarande planer på att göra en liknande granskning av den folkrättsliga situationen i Israel och Palestina som motionärerna föreslår.

Om Svenska kyrkan skulle genomföra en granskning menar utskottet att den i så fall, om möjligt, skall göras av oberoende utredare i samverkan med globala ekumeniska organisationer, för att få den tyngd och de effekter som motionärerna önskar.

Därför föreslår utskottet att motion 2021:27 ska avslås."