Vanliga gudstjänster dröjer

Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift, Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift och Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift. Foto: Magnus Aronson, Lars Rindeskog, Kristin Lidell

Stockholms stift säger fortsatt nej till att börja fira gudstjänst som vanligt igen.

I Växjö och Göteborg manar biskoparna till försiktighet, men ger utrymme för kyrkoherdarnas lokala bedömningar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift, Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift och Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift. Foto: Magnus Aronson, Lars Rindeskog, Kristin Lidell
Foto: Kristin Lidell

Uppdaterad med kommentar av Antje Jackelén

– Jag vill vara tydlig med en sak: Gudstjänster firas i Göteborgs stift och det sker ofta digitalt. Men gudstjänsterna firas inte som vanligt och med stora grupper. Vi måste också komma ihåg att Göteborg befinner sig i en mångreligiös kontext och vi står i dialog med andra kristna kyrkor och religiösa samfund som inte heller kan fira gudstjänst på vanligt vis, säger Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift.

– Anledningen till att jag gick ut med min rekommendation inför påskhelgen var för att jag var i kontakt med smittskyddsläkaren i Västra Götaland. Tillsammans såg vi faran i stora gudstjänster med många fler gudstjänstfirare än 50. Vem skulle stå i dörren och gallra ut riskgruppen? Vem skulle säga nej om det kom fler än 50?

– Detta gäller fortfarande och måste minst gälla över sommaren. Men det finns en stor skillnad i förhållandena i staden och på landsbygden. Vi kan inte bjuda in till de stora gudstjänsterna, här finns andra sätt att göra. I en liten landsortsförsamling med stora utrymmen och få gudstjänstfirare kan man däremot komma till en annan slutsats. Det finns inte ett svar på den här frågan. Men viktigaste är att vi håller i och ut. Nu kommer också än större möjligheter till utomhusgudstjänster.

Foto: Magnus Aronson

Ett enhälligt prostmöte i Stockholms stift ansåg i förra veckan att det är för tidigt att börja fira gudstjänst som vanligt igen. Därför gäller biskop Andreas Holmbergs direktiv att inte samla till offentlig gudstjänst i kyrkorummet vid bestämda tidpunkter fram till midsommar.

Bakgrunden till beslutet är att Stockholms stift ligger i det som är pandemins epicentrum i Sverige.

– Församlingarna avstår från att fira vanlig gudstjänst för att värna de äldre och de som tillhör någon annan riskgrupp, för att bidra till att minska smittspridningen i vår region där sjukvården och äldreomsorgen redan är enormt hårt belastade, och ytterst för att rädda liv.

Andreas Holmberg betonar dock att detta inte betyder att Stockholms stift har stängt ned gudstjänstfirandet.

– De allra flesta kyrkor är på söndagarna öppna under flera timmar då människor kan komma och gå. Under dessa timmar erbjuder församlingar olika möjligheter att fira gudstjänst: tända ljus, ta del av en betraktelse, lyssna på musik, ta emot enskild kommunion, ha samtal med diakon eller präst, besöka stationer i kyrkorummet, få en kopp kaffe och så vidare.

– I takt med att det blir varmare prövar allt fler församlingar nu också att fira gudstjänst utomhus. Nio av tio församlingar håller också andakter och gudstjänster online. På sätt och vis har församlingarna i Stockholms stift aldrig haft ett så stort och öppet gudstjänstfirande som nu. Det är många, många som tar del av församlingarnas onlineutbud och som nu går in genom de digitala kyrkportar som församlingarna öppnat. Det är mycket hoppfullt.

Foto: Lars Rindeskog

Fredrik Modéus, biskop i Växjö, säger att pandemin inneburit en stor omställning för Svenska kyrkans del. Han lyfter fram att pandemin kräver ansvarstagande av oss alla.

– Bland annat rekommenderar Folkhälsomyndigheten att föreningar, vilket församlingar på ett sätt kan liknas vid, undviker alla möten utom årsmöten eller genomför dem digitalt.

– I min kommunikation med stiftets kyrkoherdar har jag upprepat sagt att vi ska undvika ord av typen nedstängning och inställda gudstjänster. Vi har ställt om och firar just nu gudstjänst på ett radikalt annorlunda sätt än vi brukar. I den del av landet där jag bär ansvar som biskop ligger den förmodade kulmen av smittspridning ännu framför oss.

Han tycker att det fortfarande är klokt att vara restriktiv när det gäller att samla människor i kyrkan, även om det är färre än 50 personer närvarande.

– I mina brev till stiftets kloka kyrkoherdar har jag upprepat att de har mitt fulla förtroende att fatta beslut som fungerar i det lokala sammanhanget, vilket är i enlighet med Anders Tegnells hållning att man i varje församling ska fatta beslut givet hur de lokala omständigheterna ser ut .

Foto: Johannes Frandsen

Ärkebiskop Antje Jackelén poängterar att fysiska gudstjänster kan fungera på sina håll, även nu under pandemin. 

– Grundhållningen för Svenska kyrkan är att inte ställa in utan att ställa om. Där så kan ske i enlighet med gällande regler och Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan fysiska gudstjänster fortsatt äga rum. De lokala förutsättningarna kan dock variera och där har olika bedömningar gjorts i olika stift.

Vare sig gudstjänstlivet sker fysiskt eller digitalt så gäller att ”gudstjänsten är kyrkolivets centrum”, fortsätter Antje Jackélen och citerar inledningen av Kyrkoordningens kapitel 17.

– Jag uppskattar att Folkhälsomyndigheten väger samman rent smittskyddsmässiga aspekter med livets sociala och andliga aspekter.