Vatikanen diskuterar straff för sexövergrepp

Foto: Domenico Stinellis/AP/TT | Ett stort antal nätverk för de som utsatts för och överlevt sexövergrepp inom kyrkan är på plats i Rom för att manifestera.

De som begår sexuella övergrepp inom kyrkan ska straffas med hjälp av ett nytt regelverk. Det är ett av påve Franciskus mål med det toppmöte i Vatikanen som just nu pågår.

Men de som själva utsatts är kritiska till planerna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Foto: Domenico Stinellis/AP/TT | Ett stort antal nätverk för de som utsatts för och överlevt sexövergrepp inom kyrkan är på plats i Rom för att manifestera.

Toppmötet i Vatikanen, där biskopar från hela världens samlats för att diskutera vilka åtgärder som ska vidtas för att stoppa de sexuella övergreppen mot barn inom katolska kyrkan, fortsätter på fredagen.

- Poängen är klar. Ingen biskop kan säga till sig själv att "problemet med övergrepp i kyrkan rör inte mig eftersom saker och ting är annorlunda i min del av världen", säger den indiske kardinalen Oswald Gracias inför de församlade.

Totalt har världens 114 högsta biskopar samlats för mötet — det första någonsin i sitt slag. Kyrkan har vid upprepade tillfällen anklagats för att försöka dölja de vittnesuppgifter om pedofila övergrepp som dykt upp på många håll runtom i världen.

- Även om upplevelserna av övergrepp till synes är otroligt närvarande i vissa delar av världen handlar det inte om ett begränsat fenomen, säger Gracias.

Påve Franciskus vill se att kyrkan inför en uppförandekod som tydligt formulerar vad ett övergrepp är och hur förövare ska straffas.

Men bland stödgrupperna för de som utsatts för sexuella övergrepp inom kyrkan, varav flera finns på plats i Rom, är många kritiska och manar påven att bestraffa alla de som redan begått övergrepp.

"Vi har hört de här orden förut", säger gruppen Snap, som samlar personer som överlevt övergrepp, i ett uttalande och pekar på att flera av de biskopar som själva "spelat en aktiv roll i att skyla över" sexövergrepp nu tillåts att vara med, vilket innebär att de har "möjlighet att strunta i den policy som tagits fram för att hålla dem ansvariga".

Överenskommelsen om vilka åtgärder som ska vidtas av kyrkan väntas bli känd först på söndag, när påven håller sitt avslutningstal.

Fakta: Toppmötet i Vatikanen

Nya avslöjanden om sexuella övergrepp i land efter land har skakat den katolska kyrkan.

Påve Franciskus kallade förra året till ett toppmöte för att få ett stopp på de sexuella övergreppen.

Det är första gången någonsin som samtliga ordföranden i världens biskopskonferenser, en samling av ett lands samtliga katolska biskopar, kallats för att diskutera frågan.

Mötet pågår 21—24 februari i Vatikanen och målet är att utbilda biskoparna att förebygga sexuella trakasserier, hur de ska hantera situationen om det uppstår och hur de ska bemöta offren.