Biskoparna om beskedet: "Vi arbetar utifrån biskopsmötets målbild"

Biskoparna

Biskoparna Andreas Holmberg, Mikael Mogren och Sören Dalevi förtydligar sina svar om att de inte prästviger kandidater som säger nej till att viga samkönade par. Foto: Magnus Aronson, Åke Paulsson och Lars Rindeskog

Biskoparna Andreas Holmberg, Mikael Mogren och Sören Dalevi svarade i tidningen Syres enkät att de inte prästviger kandidater som säger nej till att viga samkönade par. I Kyrkans Tidning utvecklar de sina svar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Hbtq Biskop
Biskoparna

Biskoparna Andreas Holmberg, Mikael Mogren och Sören Dalevi förtydligar sina svar om att de inte prästviger kandidater som säger nej till att viga samkönade par. Foto: Magnus Aronson, Åke Paulsson och Lars Rindeskog

  1. Sedan när säger ditt stift nej till att prästviga dem som vägrar att viga homosexuella par?
  2. Vad händer med prästkandidater som får nej?
  3. Bör 2009 års beslut ändras?
  4. Accepterar församlingar präster som inte viger par av samma kön, i dag?

Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift:

– Frågan har inte varit aktuell under min tid som biskop och mig veterligen inte heller under min företrädares tid.

– Eftersom det inte varit aktuellt är frågan inte relevant.

Andreas Holmberg

–  Liksom övriga biskopar står jag bakom 2009-års beslut om vigsel av par av samma kön. Biskopsmötets målbild är att alla präster med glädje och av fri vilja viger par av olika kön liksom par av samma kön. Den målbilden är vägledande i mitt och mina biskopskollegors arbete med antagning av prästkandidater. Svenska kyrkan rymmer olika uppfattningar i frågan, men diskriminering av samkönade par får inte förekomma, vare sig genom ord eller i handling.

– Det är de förtroendevalda i församlingarnas kyrkoråd som fattar beslut om anställning så frågan bör ställas till dem. Min generella bild är dock att det i Stockholms stifts församlingar är mycket svårt att få tjänst för den präst som är öppen med att hen inte viger samkönade par.

Mikael Mogren, biskop i Västerås stift:

–  I Västerås stift har jag aldrig upplevt att vigselvägran skulle vara en fråga bland blivande präster. Hittills har jag inte mött kandidater i antagningsprocessen för präster som säger att de vägrar.

Mikael Mogren

–  Jag har inte sagt nej till någon prästkandidat på grund av vigselvägran, eftersom det inte har varit aktuellt. 

–  Det dokument som biskopsmötet gemensamt publicerade förra våren om vigsel uttrycker vad som gäller och det är den målbilden jag arbetar utifrån i antagningen.

–  Det är en fråga som borde ställas till kyrkoråden, eftersom de anställer prästerna. Den bild jag har av församlingarna hemma hos oss i Dalarna och Västmanland är att vi vill ha präster som fullt ut kan viga enligt Svenska kyrkans ordning.

Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift:

 – Jag tror inte att detta är en fråga som enkelt låter sig besvaras i frågor numrerade 1 till 4. Min huvudhållning är som jag skrev till Syre: ”I våras formulerade biskoparna i Sverige ett gemensamt brev i frågan. Jag arbetar, och har i flera år arbetat, enligt intentionerna i det brevet. Där står bland annat: ’Allas vår gemensamma målbild i fråga om vigsel är att alla präster med glädje och av fri vilja viger par av olika kön liksom par av samma kön. Denna målbild är vägledande i vårt arbete med antagning av prästkandidater, liksom i vårt arbete med främjande och tillsyn i våra respektive stift.’”  

Sören Dalevi

 – Utifrån den hållning, som varit tydlig under många år i Karlstads stift, har konsekvensen blivit att kandidater som eventuellt har annan syn i frågan helt enkelt inte påbörjat en antagningsprocess.  

 –  Liksom övriga biskopar står jag bakom 2009-års beslut om vigsel av par av samma kön. För att ånyo citera biskoparnas brev i frågan. Vi kan konstatera att Svenska kyrkan rymmer olika uppfattningar i frågan, men diskriminering av samkönade par får inte förekomma, vare sig genom ord eller i handling.

–  Jag kan konstatera att under min tid som biskop har jag inte hört om något par som känt sig diskriminerad eller som haft svårt att bli vigd i någon församling.

Biskopsmötet arbetar med frågan

Efter kyrkomötet i november då två motioner om hbtq-vigslar resulterade i en flera timmar lång debatt har biskopsmötet tillsatt en grupp som ska bereda frågan för vidare samtal i biskopsmötet.

Kyrkans Tidning har frågat ärkebiskop Martin Modéus hur gruppen ser ut och vad den har för uppdrag samt om han tycker att beslutet från 2009 bör ändras. Han svarar:

”Det stämmer att biskopsmötet kommer att samtala om vigselrätt, vigselplikt och vigningsansvar framöver. För att samtalen ska bli öppna, goda och välgrundade finns det en grupp inom biskopsmötet som förbereder dessa överläggningar. Jag har stor respekt för de samtal vi har framför oss och för mina biskopskollegor. Jag kan därför inte förekomma samtalen och ber att få återkomma.”

Åke Bonnier, biskop i Skara stift, är en av dem som ingår i gruppen:

"Gruppen har som sagt förberett vidare samtal i biskopsmötet och vad dessa leder till vet vi naturligtvis inte och innehållet i förberedelserna liksom de fortsatta processerna håller vi inom biskopsmötet." 

Fakta: Svenska kyrkan och samkönade vigslar

Kyrkomötet 2005 beslutades om att möjliggöra välsignat partnerskap för samkönade par. Ansvaret vilade på församlingarna och varje enskild präst hade rätt att avstå. Beslutet innehöll också konstateranden om att inte fördöma eller skuldbelägga homosexuella och aktivt motverka diskriminering, samt att kyrkan inte bör driva verksamhet i syfte att ”bota” homosexuella.

Kyrkomötet 2009 beslutade om att möjliggöra kyrklig vigsel av samkönade par. Ansvaret vilar på församlingarna och varje enskild präst har rätt att avstå. Det konstaterades att Svenska kyrkan rymmer olika uppfattningar i äktenskapsfrågan men att ingen diskriminering av samkönade par får förekomma.

Kyrkomötet 2022 röstade nej till två motioner om samkönade vigslar. Den ena föreslog ett nytt vigningsvillkor så att alla nya präster i Svenska kyrkan skulle behöva säga ja till att viga homosexuella. Den andra föreslog att det skulle ses som diskriminering att inte viga samkönade par och att det därför skulle vara grund för avkragning.