Kyrkolivsutskottet har rekommenderat bifall för två motioner som förtydligar kyrkans avståndstagande från så kallad omvändelseterapi, som går ut på att en sexuell läggning ska påverkas och förändras.
- Det är inget som ska förekomma i vår kyrka, sa Erik Vikström från Socialdemokraterna.
En avvikande röst
Talarna från de olika nomineringsgrupperna var närmast eniga om det förkastliga i omvändelseterapi, även om Torbjörn Aronsson, från Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR), yrkade på avslag eftersom han inte fann några belägg för att det förekom i Svenska kyrkan.
En avvikande röst var sverigedemokraten Petter Nilsson som varnade för att ett avståndstagande skulle kunna leda till att vissa familjer tog till mer drastiska åtgärder, som att skicka sina barn utomlands.
- Jag ser inte problemet i att kunna erbjuda frivillig samtalsterapi för de som brottas med bekymmer, sa han.
Margaretha Herthelius från Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk) blev förfärad av hans inlägg, och menade att det inte fanns någon frivillighet i om familjer tog sina barn till sådana samtal.
Ekumeniska sammanhang
Men debatten kom mer att handla om att kyrkostyrelsen i motionen uppmanas att framföra Svenska kyrkans åsikt i ekumeniska och interreligiösa sammanhang. Tomas Jansson, från Politiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk), tyckte att även ekumenikutskottet borde ha fått yttra sig i frågan eftersom den berör relationen till andra samfund.
- Jag bärs av en iver att dela vår hållning till andra, och för fram den som en god modell, och försöka få andra kyrkor och religioner att följa vår väg. Men hur gör vi detta på ett effektivt sätt?
Han varnade för att det kan uppfattas som att Svenska kyrkan skriver andra på näsan om kyrkostyrelsen ska meddela denna hållning till andra kyrkor och samfund.
- Vi ska rakryggat stå får vår hållning i dialog, men vi måste vara försiktiga med vad vi uppdrar åt andra, sa han.
"Obefogad oro"
Biskop Andreas Holmberg ställde sig helhjärtat bakom att Svenska kyrkan tar avstånd från omvändelseterapi, men ville inte att kyrkostyrelsen fick i uppdrag att förmedla det till andra samfund.
- I ekumeniska samtal och i möten med andra religiösa företrädare så kan vi inte komma med att vi är störst och vet bäst, sa han.
Margaretha Herthelius menade att detta var en obefogad oro. I motionen var det tydligt att detta ställningstagande ska framföras med omsorg.
- Vill man förändra något så måste man våga tala om var man står. Vi ska inte tvinga någon, utan förmedla vad vi tycker och tänker, sa hon.
I omröstningen under tisdagen ställde sig kyrkomötet tydligt bakom att Svenska kyrkan ska ta avstånd från omvändelseterapi. 208 ledamöter röstade för och 34 nej. Men när det gällde punkten om kyrkostyrelsen ska meddela detta till andra samfund så var kyrkomötet mer kallsinnigt. Det blev votering och 137 ledamöter sa nej till detta, medan 110 sa ja.