Likheter eller skillnader?
I Tobias Anderssons avhandling används kommentarslitteraturen för att analysera hur samtalet inom en viss religiös tradition ser ut över tid. Ett viktigt namn i hans avhandling är filosofen Alasdair MacIntyre.
– MacIntyre talar om tradition som ett historiskt utsträckt argument. Kommentaren som form blir ett tydligt exempel på hur teologiska samtal pågår från generation till generation. På samma gång behövs en större medvetenhet om att tradition är något dynamiskt. Samtal handlar inte om att upprepa utan om att fördjupa och utveckla, säger Tobias Andersson.
Avhandlingen reflekterar kring flera områden – metaetik, naturlig teologi och profetologi, alltså läran om profetskap.
Frågan är vad som blir synligt när en teolog från kristen kontext tittar på islam. Vad är tydligast – likheterna eller skillnaderna?
– Det finns en tendens att antingen framställa islam och kristendom som så väsensskilda att de inte kan tala med varandra, eller att tvärtom mena att de säger samma sak. Båda synsätten gör samtalet ointressant. Jag brukar betona balansen.
Man ska vara medveten om skillnaderna men samtidigt inse att vi har så mycket gemensamt att samtalet mellan de två traditionerna är lättare än vad man kanske tror, menar Tobias Andersson.
Det grekiska filosofiska arvet gemensamt
Han pekar på några delar ur kristendomens och islams gemensamma teologiska arv. Till exempel den abrahamitiska bibliska traditionen, som fortsätter i Koranen. Dit hör också berättelserna om tidigare profeter och den grundläggande monoteismen.
– Man har även det grekiska filosofiska arvet gemensamt, även om man bearbetat det på olika sätt.
Teologerna bakom den islamiska kommentarslitteraturen är många. För sin avhandling valde Tobias Andersson ett välkänt och representativt namn för den så kallade asharitiska skolan, den största teologiska inriktningen inom sunnitisk islam. Teologen heter al-Sanusi, född i Nordafrika och verksam på 1400-talet.
– Det som han, och andra i samma tradition, bedriver kan beskrivas som filosofisk teologi. Man hämtar de teologiska frågorna från Koranen och från berättelserna om profeten Muhammed, men utforskar dem genom filosofiska metoder.
Hoppas att avhandlingen ska ge effekter utanför akademin
I just al-Sanusis fall betonas Guds allmakt och allrådande vilja. Det leder enligt Tobias Andersson till en metaetik där Guds uppenbarade befallning fastställer vad som är gott. Det är en förståelse han själv kritiserar på islamiska grunder.
– Det finns paralleller med vissa tänkare i kristen tradition som haft liknande uppfattning. Man brukar benämna den ”teorin om gudomlig befallning”.
Oavsett om man vill kritisera eller försvara specifika uttryck i islam måste det ske inom ramen för kunskap.
De teologiska termerna kan kännas abstrakta och avlägsna den offentliga debatten om islam och muslimer. Tobias Andersson hoppas ändå att hans avhandling ska få effekter utanför akademin. Det behövs kunskap för att föra ett relevant och fördjupat samtal om islam i allmänhet, säger han.
– Oavsett om man vill kritisera eller försvara specifika uttryck i islam måste det ske inom ramen för kunskap.
Sufisk poesi var ikörsporten
På samma sätt tror han att avhandlingen kan vara värdefull för präster som verkar i en mångkulturell miljö. Han säger att han har skrivit avhandlingen medveten om att många som läser saknar specialkunskaper i islam.
– Jag försöker verkligen att använda det gemensamma språk som finns i traditionerna så att läsaren ser att det här är något som kan användas för att samtala religionerna emellan. Behovet av traditionsöverskridande samtal är särskilt stort i vår tid.
Även för egen del har avhandlingsarbetet bjudit på förnyad förståelse, säger Tobias Andersson. Det är många år sedan han först blev nyfiken på islam. Intresset väcktes av hans kärlek till sufisk poesi, vilket i sin tur gick genom poeten Gunnar Ekelöf.
Några år senare doktorerade han i islams historia vid universitetet i Edinburgh. Därifrån gick vägen vidare till systematisk teologi och ett kritiskt, konstruktivt studium av islam. Han har också studerat i Marocko, där han på nära håll fick se hur den islamiska kommentarslitteraturen används och läses i dag.
Varit en aha-upplevelse
På senare år har Tobias Andersson även studerat kristen teologi, något som påverkat avhandlingen.
Han säger att hela avhandlingsarbetet har varit en aha-upplevelse.
– Det är så mycket i en tradition som tas för självklart men som hamnar i nytt ljus när det ställs i dialog med en annan tradition. Under arbetet har jag upptäckt många kristna teologer som fördjupat min förståelse av islamisk teologi.