Det finns också förväntningar på vilka kroppar vi som kollektiv ska sörja och vilka kroppar vi ska dra bort från vägen, lämna vid sidan och cykla förbi. Filosofen Judith Butler beskriver det som att det i vårt samhälle finns vissa kroppar som är sörjbara medan andra inte uppfattas som något vi sörjer.
När en sörjbar kropp mist livet slingrar sig begravningsföljet långt, ljus och blommor fyller platsen där kroppen berövades livet. Annat är det när en kropp som inte ses som sörjbar gett upp andan, då ser vi hellre bort eller ser inte alls. Det kan vara kroppar i krig, kroppar på flykt eller kroppar av andra arter. Döda kroppar som kan passera på nyheterna utan att sorgen berörs, samtidigt som andra kroppar får minnesprogram.
När jag cyklade hem från affären såg jag den på långt håll. Jag hade varit borta ett bra tag, men grävlingen låg kvar. Jag gjorde mig redo att sakta in för att slingra mig förbi den igen. Men med några meter kvar ser jag värmeljusen, jag ser högen med blommor och brev. Jag ser det målade röda hjärtat och ”Tack!”, en teckning fastlagd med stenar för att inte blåsa i väg.
Jag ställer cykeln åt sidan, sätter mig på huk vid grävlingens kropp. Jag förstår att några har sett det jag inte kunnat se. Kanske var det barn och en sommarledig förälder, fri från vardagsstressens förväntningar. Tillsammans har de lyckats stå emot det förväntade, lyckats bryta med det outtalade kontraktet enligt vilket grävlingars kroppar hör till dem vi inte sörjer.
Men det slutade inte med deras handling, deras kraft att stå emot förväntningar hade banat väg för fler. Hade gjort att fler kunnat sörja. Det förstår jag för blomsterhögen har vuxit sig stor. Medan jag var i affären har en grävlings kropp förvandlats från något vi drar bort från vägen till något vi sörjer. Kroppen har blivit sörjbar. Jag plockar några prästkragar och lägger dem försiktigt överst i högen.
Petra Carlsson
Professor i systematisk teologi och präst