Dags att fullfölja skilsmässan mellan kyrka och stat

Sven Johansson ersättare i kyrkofullmäktige i Jönköping och ledamot i valnämnden

Borgerlig vigsel, kyrklig fest – ett vanligt bruk i Europa. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Hög tid att skilja på juridik och andlighet vid vigsel. 

En sak jag är för är att reformera Sveriges vigselsystem i linje med andra europeiska länders system, där den juridiska vigseln alltid är borgerlig, och sedan kan de par som så önskar ha en frivillig vigselakt i ett trossamfund. Denna kan vara precis lika festlig som någonsin innan.

Ute i Europa är det ganska vanligt att man först går till rådhuset, och sedan om man vill till kyrkan. En av de tankar jag har med detta är att stärka kristna samfunds identitet som trossamfund – om de verkligen i folkdjupet förknippas mer med det faktiska budskapet om Jesus och med tron än med att mer eller mindre, som en del människor ser det, främst vara en leverantör av ceremonier.

Som jag ser det är det positivt om den som deltar i kyrkliga akter verkligen menar vad hon/han säger och gör i kyrkan från sitt hjärta och inte bara ser det som en tradition -och om den kulturen i högre grad kommer in tror jag att Jesus kan bli mera synlig i kyrkan.

En kyrka utan juridisk vigselrätt skulle också sannolikt vara mindre intressant för sekulära politiker både till höger och vänster att vilja styra i utifrån. På lång sikt tror jag också att en kyrka som mer förknippas med ett andligt budskap av många kan ses som mer spännande.

Vi ser idag att betydligt fler söker det andliga än förut.

Detta kan genomföras på något av följande sätt eller kombinationer av dem: att riksdagen fattar beslut och/eller att samfund själva avstår från vigselrätt och/eller att enskilda präster/pastorer/andra företrädare avsäger sig sin individuella juridiska vigselrätt. Vigselrätten är ju individuell.

 

Sven Johansson, ersättare i kyrkofullmäktige i Jönköping och ledamot i valnämnden

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Vigsel Bröllop

Prenumerera på Nyhetsbrev

8 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Anna Lindén
Jag tror det är fel väg att gå. Vi skall fortsätta att vara folkkyrka.
Daniel
Instämmer fullt ut med Anna Lindén, vi ska fortsätta vara folkkyrka!
Sven Johansson
Svar till Anna Lindén och Daniel: Som jag ser det är den modell för folkkyrka som finns idag problematisk. Jag brinner själv av längtan efter en kyrka som verkligen på allvar kan bli ett starkt verktyg för väckelse i Sverige-världens mest sekulariserade land. Jag brinner verkligen för tanken på detta att göra Jesus känd, trodd, älskad och lydd- inte efter en kyrka dit man kommer sammanlagt 4 gånger -och 2 av gångerna bärs man in, utan där man faktiskt söker frälsning inför evigheten. En del säger att förrättningarna är en viktig kontaktyta- men det har ju inte alls fungerat. Väckelsen har ju alltid uteblivit. Jag har hellre en levande bekännelsekyrka än dagens variant av "folkkyrka". Det finns många levande församlingar med mycket starkt andligt liv i SVK, med klassiskt troende präster och kyrkfolk, men jag är också rädd att de klassiskt troende prästerna efter hand mer eller mindre försvinner framöver, och bara mer eller mindre liberalteologiska präster blir kvar. Det är också ena v mina tankar. Idag har SVK en stor bredd- och det är på ett sätt mycket bra. Vi konservativa kan hitta våra präster/diakoner och våra församlingar och de liberalteologiska kan hitta sina församlingar och sina präster/diakoner. Jag är medlem och aktiv i lite mer konservativa församlingar av Svenska Kyrkan och även i andra samfund, bla Katolska Kyrkan. Jag söker min andliga föda i församlingar där jag berörs av stark förkunnelse, och ibland är jag rädd att det andliga livet i sådana församlingar i Svenska Kyrkan riskerar att med tiden slås sönder.
Folkkyrkovän
Folkkyrka ska de va annars får de va.
Sven Johansson
Till Folkkyrkovän: Vad lägger du i begreppet folkkyrka - och är det oförenligt med mitt förslag vad gäller vigslar? Till er andra som svarat: Är min tanke i vigselfrågan oförenlig med det ni definierar som folkkyrka?
Folkkyrka
En folkkyrka är en kyrka för folket.
Stefan Wictorin S:t Matteus Stockholm
"Gunga inte båten" Sven och var rädd om de 95 procent av alla medlemmar i kyrkan som "bara" är "ceremoniella kristna". Det är de som finansierar vår verksamhet!
Roger Kardemark
Tack SVEN JOHANSSON för ditt inlägg, helt rätt väg att gå! "Kom, följ mig", sa Jesus. Tyvärr fungerar inte denna efterföljelse så länge det finns politisk makt och mänsklig strävan till positioner inom hierarkin. Därför måste kyrkan ledas av troende personer med Bibeln i hand, istället för partier.