Debattören Jim Tullgren efterlyser ett analysinstrument för att bedöma hur det går för församlingen och samtidigt mäta arbetsinsatser som görs av församlingens anställda och ideella.
Enligt prognoser kommer Svenska kyrkans medlemsminskning att fortsätta.
Om vi i församlingen gör ett gott arbete, men minskningen ändå fortsätter, hur vet vi då att vi gör ett gott arbete? För det är väl ingen som tror att en enskild församling kan vända trenden? Hur vet vi att vi är på rätt väg?
Vi gör församlingsinstruktioner utan mätbara mål. Vad lyckas vi uppnå hos församlingsborna? Det som snabbt kan kontrolleras är om församlingsinstruktionen är genomtänkt och alla handlingsplaner i ordning men vad säger det om församlingsarbetet?
Vi kan kontrollera om det var fler personer på årets julotta än förra året, men det finns så många omständigheter som påverkar om människor kommer eller inte. Människor som får positiva gudstjänstupplevelser och goda upplevelser av den övriga verksamheten kan minska risken för utträden och öka sannolikheten för kommande engagemang. Kan detta mätas eller anas på församlingsnivå?
Jag har varit i kontakt med statistikavdelningen på nationell nivå om att intervjua dem som nyligen trätt ut ur vår församling. De har skickat ett genomtänkt och bra intervjuunderlag som vi kan använda. De har berättat för mig att nationell nivå kommer att ta fram någon sorts analysinstrument för församlingar.
Jag efterfrågar något, som jag tror kräver kyrkopolitiska beslut. Ett analysinstrument för att bedöma hur det går för församlingen utifrån de faktorer som utgör den geografiska församlingen och de arbetsinsatserna som görs av församlingens anställda och ideella.
Hur kan vi ha mätbara mål som inte bara visar på ytlighet utan låter oss ana attityder och åsikter hos församlingsborna? Det måste finnas något mellan ytterligheterna; ytliga kundundersökningar och sociologiska djupintervjuer.
Hur kan vi se om församlingens arbetsinsatser ger resultat?
Jag vet att det finns många fallgropar i mätandet och utvärderandet men det är ingen ursäkt att inte försöka. Varför annars samlar vi i kyrkan in så mycket statistiska uppgifter om det inte kan berika den lokala församlingens arbete?
I skolans värld rankas de bästa skolkommunerna utifrån flera olika faktorer. Jag är inte ute efter en församlingsranking men vi, på gräsrotsnivå behöver redskap för att se och ana om vårt arbete för oss på en gynnsam väg. Det räcker inte med personalens och kyrkorådets magkänsla.
Vår kyrka kräver in statistik om grupper och gudstjänstdeltagare och mycket annat ifrån församlingarna. När ska all denna information komma gräsrötterna till del i form av användbara analysinstrument för bedömning av församlingsarbetet?
Jim Tullgren
kyrkoherde
Höllviken
LÄGG TILL NY KOMMENTAR