Islamic Relief: Vi välkomnar saklig granskning

Mohammed Mohsen kommunikationschef Islamic Relief Sverige
Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT
REPLIK. Islamic Relief bedriver framgångsrika samarbeten med Svenska kyrkan. Och vi har inga kopplingar till Muslimska brödraskapet, uppger debattören.

Den 31 januari skrev Sameh Egyptson ett debattinlägg med rubriken ”Svenska kyrkan har gått i fällan”, där han driver tesen att islamiska fundamentalister utnyttjar Svenska kyrkans teologer för att bygga en egen maktbas i Sverige.

Svenska kyrkan har redan skrivit ett läsvärt svar om risken att med liknande konspirationsteoretiska artiklar underblåsa islamofobi.

Vi på biståndsorgansationen Islamic Relief vill tillägga några viktiga saker om vår organisation. Islamic Relief förvaltar både privata och institutionella bidrag. Vi välkomnar därför saklig granskning av vår verksamhet. Men detta debattinlägg innehåller svepande anklagelser som vi vill bemöta.

Islamic Relief verkar för en rättvis och hållbar global utveckling och bedriver internationellt bistånd i samverkan med en rad västerländska regeringar och FN-organ. Vi har inga kopplingar till politiska organisationer såsom Muslimska Brödraskapet och våra insatser genomgår omfattande granskningar för att säkerställa att pengarna går till de mest behövande.

I Sverige har vi framgångsrika samarbeten med bland annat Svenska kyrkan. Islamic Relief, Stockholms moské och Svenska kyrkans församlingar på Södermalm bedriver inom nätverket Goda Grannar framgångsrika integrationsprojekt med språkkaféer och kompisfamiljer. Både Islamic Relief och Svenska kyrkan medverkar också i insamlingskampanjen Världens Barn för internationella projekt.

Vi är stolta och glada över dessa samarbeten som stärker våra organisationer att finnas till för några av världens och Sveriges mest behövande människor.

Mohammed Mohsen
kommunikationschef Islamic Relief Sverige

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Någon gång på 1970- talet beslöt samtliga rikspolitiska partier enhälligt att Sverige skulle vara ett mångkulturellt samhälle. Nu de senaste åren har vi visat ett mindre intresse för att stå upp för det mångkulturella samhället. Var det bara vackra ord utan förpliktelser? Nils Ronquist