Det råder ingen tvekan om var KD står. Vi prioriterar jämställdhet, för det handlar om alla människors lika värde.
Kristdemokraterna står på flickornas och kvinnornas sida i Sverige och i världen!
En onyanserad bild av hur KD prioriterar jämställdhet i utrikespolitiken har olyckligt nog fått spridning. Vi vill med denna artikel förtydliga bilden om var vi står.
I samband med Almedalsveckan sammanställde Diakonia en enkät där riksdagspartierna fick besvara ett antal ja/nej-frågor avseende bistånds- och utrikespolitik. Svaren låg sedan till grund för en ranking kring vilka partier som enligt organisationen hade ”bäst” respektive ”sämst” politik på området. KD svarade ja på de flesta av frågorna, bland annat att vi stödjer enprocentsmålet och att vi vill att detta åter ska vara implementerat år 2027.
En annan fråga löd: ”Ska jämställdhet och kvinnors, flickors och hbtqi+-personers rättigheter och möjligheter integreras i all utrikespolitik?” Dessa frågor är självklart en del av utrikespolitiken, men om frågan dras till sin spets riskerar man att tappa fokus på det övergripande mål som vi inom den specifika kontexten försöker uppnå. Ett exempel är kriget i Ukraina. Där påverkas kvinnor och flickor mycket. Men det övergripande målet, att uppnå fred, kan inte delas in i ett kvinnligt och ett manligt perspektiv. Därför svarade vi nej, med en förklaring i fritextsvaret. Det innebär inte att vi prioriterar frågan mindre. Det innebär att vi rent krasst konstaterar att inte alla frågor kan spaltas upp i olika delintressen, vilket vi även skrev i den kommentar som tråkigt nog inte publicerades i enkäten.
Svaret mottogs dock på ett helt annat sätt. Somliga har rentav tolkat vårt svar som att KD inte vill ha med flickor och kvinnors perspektiv i politiken överhuvudtaget. Detta är naturligtvis helt befängt.
Låt oss därför förtydliga vår syn på jämställdhet i utrikespolitiken. För Kristdemokraterna är jämställdhetsarbetet i grunden en fråga om människosyn. Människovärdet är okränkbart och gäller alla, alltid. Barn som äldre, kvinnor som män, och oavsett sexuell läggning eller identitet. Som en följd av denna övertygelse krävs krafttag mot ojämställdhet och skadliga normer som begränsar kvinnor och flickors frihet och rättigheter världen över. Flickor i fattiga länder har ofta ett hårt liv, med sämre möjlighet till utbildning, vård och självbestämmande än jämnåriga pojkar. Varje dag nekas flickor skolgång, tvingas in i barnäktenskap, eller utsätts för grova övergrepp som könsstympning och våld. Detta kan vi aldrig acceptera.
KD står för att Sverige ska driva en utrikespolitik med tydligare fokus på människan, kvinnan och flickan bakom siffrorna i statistiken. Av detta skäl blev också att Stärka kvinnors och flickors frihet och egenmakt en egen tematisk prioritering när den regering som KD är en del av presenterade reformagendan för biståndet. Regeringen fokuserar härvid på två övergripande områden för att driva ett strategiskt jämställdhetsarbete i biståndspolitiken; Främja kvinnors och flickors möjlighet att fritt bestämma över sina liv och kroppar respektive Stärka kvinnors och flickors ekonomiska egenmakt. För KD var det avgörande att inkludera dessa perspektiv i biståndspolitiken, och därmed också i utrikespolitiken. Vi har i och med det gått från ord till handling.
Det råder alltså ingen tvekan om var KD står. Vi prioriterar jämställdhet, för det handlar om alla människors lika värde. Det är en avgörande del av svensk utrikespolitik, där vi är och har varit pådrivande. Detta är kristallklart och vi hoppas att det nu har framgått.
Liza-Maria Norlin,
partisekreterare (KD)
Gudrun Brunegård,
biståndspolitisk talesperson (KD)
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.