Angeläget om mission i en postkristen tid

Recension. Han ställer en kyrka i rörelse gentemot den förandligade eller förvärldsligade kyrkan, skriver Hans-Erik Nordin om Jan Eckerdals nyutkomna Kyrka i mission.

Bok: Kyrka i mission, Jan Eckerdal. Verbum

I en postkristen tid är behovet av teologisk och pastoral bearbetning av missionsbegreppet stort. Därför är det med glädje jag rekommenderar Jan Eckerdals nyutkomna Kyrka i mission.

Jan Eckerdal utgår ifrån det begrepp som präglat senare delen av 1900-talets missionsteologi – Guds mission. Men framför allt ger han stort utrymme åt analys av det arbete som utförts i Anglikanska kyrkan i England och som går under namnet ”Fresh Expressions” och ”Missions-shaped Church”, eller som i svensk miljö benämns ”Nya sätt att vara kyrka”.

Frågan ställs vad en folkkyrka i Sverige kan lära sig av Anglikanska kyrkan, som har så stora likheter med vår egen kyrka. Han ställer en kyrka i rörelse, en kyrka i mission gentemot den förandligade eller förvärldsligade kyrkan, eller än värre – den förkyrkligade kyrkan som är inkrökt i sig själv.

Han drar en lans för att en kyrka med territoriell indelning måste kompletteras med nya uttryck att vara kyrka, något som liknar en kyrklig blandekonomi, för att använda förre ärkebiskopen Rowan Williams ord.

Hans bok rymmer dock så mycket mer än tillämpning av den anglikanska satsningen på en svensk kontext. Det handlar minst av allt om kopiering, snarare om en medveten teologisk reflektion över vår postkristna och postsekulära situation.

Jan Eckerdal skriver inte fram sin missionsteologiska position i en sluten teologisk kammare utan också i brottning med pastoral erfarenhet och praxis. Trots hans nyanserade framställningssätt, saknas inte tydlighet, till exempel när han varnar för rädslan för elitkristendom.

Snarare värnar han om att ta till vara kompetenta och medvetna kristna som vill ta ansvar i sin församling. Den medvetenheten behövs. I förbifarten nämns två områden, som jag menar behöver en större fördjupning för en kyrka i mission, nämligen vuxenundervisning och diakoni.

En kyrka i mission behöver ta nya tag när det gäller vuxenundervisningen. Likaså måste en kyrka som vill följa Kristus i spåren i vår tid, ta underifrånperspektivet, diakonin på stort allvar. Diakonin är en omistlig del av missionen, som handlar både om vittnesbörd och tjänst. Uppgiften att komplettera Jan Eckerdals missionsteologi med undervisningsfördjupning och diakonalt perspektiv kan fler bidra med.

Jag vill å det varmaste anbefalla denna läsvärda bok till studium för fortbildning av anställda, studium i kyrkoråd, som kursbok i akademi och utbildningsinstitut liksom för läsning av reflekterande kyrkomedlemmar.

Hans-Erik Nordin
Biskop emeritus, Strängnäs stift

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.