– Valet är en signal från Akademien att man uppvärderar teologins betydelse i det svenska offentliga samtalet säger Jayne Svenungsson, professor i systematisk teologi och nyvald akademiledamot.
När Svenska akademiens offentliggjorde namnet hördes enbart positiva omdömen. ”Ett fantastiskt bra val”, ”otroligt intressant” sa Kultursverige.
Det är många decennier sedan teologer var ett vanligt inslag i Akademien. Innebär valet av Jayne Svenungsson därmed teologins återkomst till det kulturella samtalet i Sverige? Nej, det vill hon inte riktigt hålla med om.
– Teologerna i Sverige har under ganska lång tid varit duktiga på att delta i det offentliga samtalet, säger Jayne Svenungsson på telefon från Paris, där hon just deltar i en workshop. Men det är en markering från Akademien.
De flesta av Akademiens ledamöter är författare eller litteraturvetare. Vad kan du som teolog och filosof tillföra i Akademien?
– Framför allt goda perspektiv från teologi, filosofi och idéhistorisk skolning. En stor del av litteraturen har ju en tydlig teologisk klangbotten. I det nutida Sverige har vi underskattat betydelsen av att känna till de grundläggande berättelserna från teologin.
Vad kommer du att säga om din företrädare på stol nummer nio, Torgny Lindgren, i din installationsföreläsning?
– Torgny Lindgren har ett fantastiskt författarskap, och även om hans specifika geografiska och kulturella kontext är långt från mig, skriver han på ett fantastiskt sätt om stora mänskliga och existentiella frågor, som i någon mån också är allmänmänskliga. Jag tror att det finns väldigt mycket för en teolog att tala om.
Denna vecka offentliggörs årets Nobelpristagare i litteratur. Nästa gång är du en av dem som vaskar fram pristagaren. Vad kommer du att titta efter när du läser författarskap inför det arbetet?
– Jag vet otroligt lite om hur arbetet går till. Men spontant hoppas jag på en fortsatt god fördelning mellan manliga och kvinnliga författare, och också en geografisk spridning – även om det har blivit en förbättring har det varit få afrikanska författare. Det är sådant jag har tänkt när jag stått utanför.
Kan du ge tips till den som vill läsa skönlitterära författare eller teologiska tänkare för att förstå vår samtid, men är lekman?
– Kanske Rowan Williams, Kristusdomen, han har skrivit många böcker som vänder sig till en vidare publik – otroligt klokt men med integritet. Inom skönlitteratur har vi ju fantastiska teologiska författarskap, som Torgny Lindgren eller Birgitta Trotzig, och utomlands Marilynne Robinson senare essäböcker, där hon ger teologiskt präglade kulturkritiska reflektioner.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.