Kulturarvet i kyrkan får nytt liv i podd från Svenska kyrkan i Norrköping. Kyrkans kulturarv lyfter fram kända och okända sidor av de kyrkliga skatterna.
– Kyrkan förvaltar fantastiska saker, och vi ville vara pedagogiska kring detta. Genom podden når vi ut på ett annat, lite oväntat, sätt, säger kommunikatören Annelie Tollerå.
Tillsammans med arkivarien Helena Rosenkvist berättar hon om de spännande föremål som kyrkan förvaltar.
I det första avsnittet - som ligger ute här - är bröllop, dop och begravning i fokus: de berättar spännande historier om brudkronor, dopklänningar och bårtäcken.
Många av de kyrkliga fåremålen går fortfarande att låna, exempelvis en praktkrona från 1600-talet som Tollerå och Rosenqvist tittar på i premiäravsnittet.
Hur ofta brukar folk låna kyrkans brudkronor från 1600-talet?
- I dag är det inte alls vanligt. Jag tror inte att det är så många som känner till att man kan låna brudkronor av kyrkan. Däremot är det lite vanligare att folk lånar dopklänningar, säger Annelie Tollerå.
Vissa saker får inte användas på grund av dess kulturhistoriska värde och ömtålighet, exempelvis mässhakar från 1500-talet. Men de allra flesta föremålen och inventarierna är fortfarande i bruk.
– Det är ett levande kulturarv som tillhör alla.
Nästa avsnitt av Kyrkans kulturarv ska handla om kyrkklockor. Men det finns gott om uppslag för framtida program.
– Kyrksilver, textilier, altardukar, fina bonader, tavlor. Precis all möjligt, säger Annelie Tollerå.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.