Kyrkostyrelsen ska arbeta fram gemensam strategi för en jämställd kyrka, föreslår Sandra Ryström Signarsdotter, Socialdemokraterna (S) och Jesper Eneroth, gruppledare för S i kyrkomötet i en motion de lämnat till kyrkomötet.
Motionärerna vill att kyrkostyrelsen ska använda den jämställdhetsrapport som kyrkostyrelsen presenterar för kyrkomötet en gång i varje mandatperiod som grund för arbetet med en strategi.
Förra året, när kyrkolivsutskottet behandlade en motion med samma beslutsförslag, valde man att yrka på avslag. Då motiverade man det med att en fråga likt denna borde ligga på församlings- och stiftsnivå. När kyrkomötet sedan röstade om motionen fick den avslag, med en rösts övervikt.
Ser jämställdhet som mycket angelägen
Även i årets utskottsförhandlingar under kyrkomötets första session diskuterade kyrkolivsutskottet om en jämställdhetsstrategi lämpar sig bäst på nationell eller lokal nivå. Sedan frågan diskuterades sist har det varit ett kyrkoval och utskottets sammansättning har förändrats och i slutändan beslutade kyrkolivsutskottet för att yrka bifall på motionen.
– Där hade vi lite olika åsikter, men samtidigt var de inte så jätteolika, för alla var vi ju överens om att vi vill ha jämställdhet i Svenska kyrkan. Och kan man hitta något sätt att finna stöd för den lokala enheter så är vi inte emot det, men vi hade olika åsikter om det ska vara en central fråga eller inte, säger Sören Olsson, ordförande i kyrkolivsutskottet.
Utskottet skriver i sitt betänkande att frågan om jämställdheten i Svenska kyrkan är mycket angelägen.
I betänkandet står att “utskottet understryker vikten av att få en helhetsbild av olika jämställdhetsaspekter i hela Svenska kyrkan och anser därför att analys är en naturlig och nödvändig fortsättning av den kartläggning som görs i jämställdhetsskrivelsen. Utskottet ser också att den nationella nivån är väl lämpad att göra en strategi som utgår från analysen.“
Vill inte ha styre från nationell nivå
Två reservationer har dock inkommit mot kyrkolivsutskottets förslag till beslut.
Torbjörn Aronson, Kristdemokraterna, skriver i sin reservation: “ett konkret jämställdhetsarbete ligger på varje nivå och ska inte styras eller strategiskt övervakas från nationell nivå. Det konkreta jämställdhetsarbetet handlar om att följa lagen”.
Mats Ershammar, Borgerligt alternativ, har en liknande åsikt i sin reservation. “Det är inte rätt väg att gå att från nationell nivå besluta om en strategi som innebär åtaganden och arbetsinsatser för regional och lokal nivå” skriver han.