Han vill inte kalla det för främlingsfientlighet, utan tycker att det är ett för starkt ord. Men kyrkogårdschef David Holmström har fått ta emot ett antal arga mejl om förslaget att det ska skapas en särskild plats för Kungsbackas muslimer på Hanhals kyrkogård. Något som tidningen Norra Halland var först att rapportera om.
Hanhals kyrka är från 1200-talet. En del av upprördheten handlar om att mejlskrivarna anser att en kristen kulturmiljö skulle störas av gravar med andra trosinriktningar.
- Mejlen ger uttryck för en vilja att inte gravsätta avlidna från andra kulturer på våra kyrkogårdar. Man tror att det ska påverka kyrkogårdens karaktär. Man tycker att om muslimer vill gravsättas i Sverige får de göra det på egna begravningsplatser, säger David Holmström.
Beslut med "konsekvenser"
Ett budskap i de ilskna mejlen är till exempel att planerna visar på "inkompetens" från kyrkans sida, samt att ett sådan beslut skulle få konsekvenser. Vilken typ av konsekvenser går avsändaren inte in på. Brevskrivare framför också att planerna går för långt och att en muslimska gravplats vore ett övergrepp mot den egna tron.
Brukar ni få mycket reaktioner när ni ska genomföra förändringar?
- Nej, det brukar vi inte, säger David Holmström.
Bristande kunskap om Svenska kyrkans uppdrag
Av reaktionerna att döma råder det okunskap om Svenska kyrkans uppdrag, konstaterar David Holmström:
- Mycket handlar om okunskap om det statliga uppdraget att utöva begravningsverksamhet. Kungsbacka är en bygd där det historiskt sett inte bott många muslimska trosbekännare.
Men frågan behöver nu lösas på ett eller annat sätt.
- Vårt avtal gällande muslimska gravsättningar hos angränsande begravningshuvudman löper ut vid årsskiftet då de behöver platserna för sina egna församlingsbor. Därför behöver vi lösa frågan lokalt hos oss.
Pågående gravmarksutredning
Hur många gravplatser handlar det om?
- Vi har en oerhört liten efterfrågan på muslimska gravplatser som det är idag. Under min tid på fem år här har jag haft två ärenden. Så vi ser inte ett stort behov just nu.
Frågan har varit uppe på kontraktsnivå för att hitta en gemensam lösning för de sex begravningshuvudmännen. Men då församlingarna inte var redo för ett sådant beslut i dagsläget, bestämdes att var och en får lösa det hela separat.
- Vi har sagt att vi gör 20 platser och tänker att vi kommer klara oss i ganska många år framåt. Samtidigt håller vi på med en gravmarksutredning för att vi i framtiden ska kunna anlägga en ny begravningsplats inom ett antal år där vi också kommer att skapa plats, säger David Holmström.
Kommer förklara i de egna kanalerna
David Holmström säger att det finns planer på att göra ett uttalande i de egna kanalerna, till exempel sociala medier, för att förklara planerna.
- Kyrkoherden har lyft frågan med kontaktprosten om att göra ett gemensamt uttalande för att förklara vad vårt uppdrag är, vad begravningslagen säger och tydliggöra vad det innebär. Men blir det inte större än vad det är nu, kommer vi inte dra på i någon större omfattning. Än så länge är placeringen av gravarna bara ett förslag.
Hur det blir framåt i frågan står klart den 29 november då kyrkogårdsutskottet möts.
- Då ska vi försöka ta fram ett förslag till beslut om hur vi ska gå vidare. Om det ska anläggas i Hanhals, någon annanstans eller om vi ska hitta en annan lösning.
Vilka parametrar tar man hänsyn till när man tar beslutet?
- Uppdraget har vi, så vad vi tar hänsyn till är till stor del upp till våra förtroendevalda. Det är de som tar besluten i dessa frågor. Jag tänker att funderingen kan vara om detta är den bästa platsen för oss eller om kan vi hitta någon annan plats på våra kyrkogårdar. Eller kan vi eventuellt hitta någon lösning inom kontraktet som passar bättre i väntan på att vi förhoppningsvis anlägger en ny begravningsplats?
- Det finns än så länge flera osäkra frågor. Jag tror vi landar i att vi måste hitta en lösning hos oss tills vidare. Men det är som sagt våra förtroendevalda som tar besluten, säger David Holmström