Foto: Mikael M Johansson
Den vanligaste kommentaren jag får när jag berättar att jag är ledarskribent, är ju att jag måste ha så mycket åsikter.
Opinionsjournalistik kan liknas vid att skriva en predikan. Det är mycket där bakom som aldrig riktigt når upp till ytan.
Den församling som hör sin präst uppmärksamma ett grekiskt ords mångfacetterade ordalydelse beundrar kanske sin polyglotta predikant, men vet lite om den ansträngning som krävs för att ta sig igenom språkdelen av teologistudierna.
En vän, och präst, fick en gång en välmenande fråga efter en gudstjänst om hur han förbereder predikan, om det är så att han läser texten, funderar och sedan bara skriver ihop det som kommer till honom.
Min prästvän är självklart inget orakel som mediterar sig fram till predikningarna i ett tomt intet. Postillan är mer förankrad i kulturen, bildningen, traditionen och samhället än så. Men, det är ju så med hantverk, att den som själv inte är invigd i en viss konstart kan gilla eller ogilla slutprodukten utan att ha förmåga att överblicka det arbete som gjort att den ens en gång finns.
Den vanligaste kommentaren jag får när jag berättar att jag är ledarskribent, är ju att jag måste ha så mycket åsikter. Människor säger gärna att de hade haft svårt att kunna "tycka något" så ofta som en ledarskribent gör. Och, visst, tidningen ska fyllas med trycksvärta. Det finns inte utrymme att inte tycka något. Därför är det en tröst att komma ihåg att det viktiga inte är vad just jag tycker, utan att ledarsidan är en del av ett offentligt samtal där allmänheten är den verkligt aktiva parten.
Förutom texterna som kramas ur en ledarstab i slutet av varje arbetsdag, har det ett värde att veta något om det som händer på vägen mellan en tom sida och en färdig text.
Metoderna skiljer sig väldigt lite från övriga journalisters sätt att arbeta. Det handlar om att hitta nyheter, välja vinklar och skriva på ett sätt som fångar läsarens uppmärksamhet och manar till reflektion. Det är inte svårare än så, men det straffar sig samtidigt att tro att det går att ta några genvägar.
Därför lanserar Kyrkans Tidning podcasten Makten och härligheten, där jag varje vecka låter läsaren följa med bakom rubrikerna och lyssna till berättelserna och människorna som gör att en ledare blir till. I kyrkans anda tar sig podcasten friheten att ägna sig åt såväl aktualiteter som evighetsfrågor.
Podcasten utkommer varje söndag. Följ den! Jag vet själv att det är knapert med poddar att lyssna på under helgerna, och det är ju då det finns som mest tid.
Fanny Willman, ledarskribent
Lyssna på det första avsnittet HÄR:
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.