Inget stöd för motionerna från SD och Afs

Foto: Marcus Gustafsson 

Kyrkomötet avslog SD-motionen om att skicka pocketbiblar till alla 18-åringar. Även Afs motion om en kriskommité för att analysera medlemstapp röstades ner.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Foto: Marcus Gustafsson 

På onsdagen fattades beslut om betänkanden från samhälls- och kulturutskottet.  Det blev inget stöd för de motionerna från ledamöter från Sverigedemokraterna (SD) och Alternativ för Sverige (Afs) som väckte livlig debatt under kyrkomötets andra dag.

Kyrkomötet röstade enligt utskottets förslag och avslog motion 11, 20 och 57 medan motion 35 från Frimodig kyrka(FK)  bifölls.

I motion 11, skriven av Sverigedemokraterna, föreslås organisationen Goda nyheter få i uppdrag att skicka en pocketbibel med Nya testamentet och psaltaren till alla 18-åringar i landet. Organisationen Brevlådemissionen föreslås skicka pocketbibeln Boken om hopp till samma målgrupp.  

–  Vi menar att det skulle kunna få en förebyggande effekt i ett känsligt skede av livet då ungdomar förhoppningsvis finner Gud. Det kan förhindra vissa från att hamna i kriminalitet och utanförskap. Vi  menar att mission är en existentiell fråga för kyrkan och det här är en viktigt åtgärd, sade motionären Gary Aelius, SD, under debatten.  

Kritik från flera håll

Flera personer gick upp i talarstolen för att kritisera valet att material som är föreslaget att skickas till Sveriges 18-åringar. 

– Brevlådemissionen är ett nätverk skapat av Bible for the nation och det material man delar ut är Nya testamentet i Boken om hopp. Men i boken finns också 60 vittnesbörd som sägs handla om kristen tro. I de här vittnesbörden finns några av de mest förfärliga citat jag överhuvudtaget har läst i en sådan här text. Där står att barnen som inte tror, kommer till helvetet, sade biskop Fredrik Modéus.

Yrkade avslag

Därefter debatterade kyrkomötet två motioner om varumärke och kampanj. Motion 20 från Peter Laufer, SD och Gary Aelius, SD föreslår kyrkostyrelsen ska genomföra ett projekt som syftar till att utveckla Svenska kyrkans profil och varumärke som familjekyrka. Motion 35 från Berth Löndahl, FK, och fyra andra FK-ledmöter föreslår att kyrkostyrelsen att ta initiativ till nationella missionskampanjer om kristen tro inför storhelgerna.

Samhälls- och kulturutskottet yrkar avslag på motion 20 och bifall på motion 35. En majoritet av dem som gick upp i talarstolen följde utskottets linje. 

–  Kristen tro är inte familjebaserad, det är en av våra styrkor. Att det handlar om att kyrkan är baserad kring en tro kring Kristus och det spelar ingen roll om man tillhör en familj eller inte, sade  Ann-Charlotte Miller, Vänstern i Svenska kyrkan. 

Anton Härder, Socialdemokraterna, var kritisk mot en informationskampanj inför storhelgerna. 

– I Verksamhet och ekonomi finns det satsningar på kommunikation, inte var just gäller storhelger, men om kyrkans budskap. Vi tycker det här blir kaka på kaka och därför vill vi yrka avslag, sa han

Undersöka tappet

En debatt om motion 57 och Svenska kyrkans medlemstapp inleddes med att Lennart Matikainen, Afs, yrkade bifall på motionen. Han ansåg att eftersom Svenska kyrkan har tappat många medlemmar sedan år 2000, och tappet ser ut att fortsätta, är det viktigt att tillsätta en extern process för att djupt och brett utreda vad det här beror på. 

Bengt Kjellgren, Borgerligt alternativ, höll inte med. Han menade att fokus på tappet var fel. Istället bör man fokusera på hur man får fler att ansluta sig till Svenska kyrkan.

–  Att skicka in sådan här motioner till kyrkomötet tycker jag är stötande faktiskt, avslutade han sin inlägg. 

"Rannsaka oss själva"

Anders Roos, Posk, gick också hårt ut när han tog plats i talarstolen.

– Jag förstår ibland varför folk lämnar Svenska kyrkan för det pratas så mycket strunt och skit. Man skyller på andra, framförallt invandrare, och det är inte sant. Skam den som framfört sådana åsikter, sa han. 

–  Om du menar att jag skyller något på invandrare så är det du som pratar strunt. Jag menar att vi i Svenska kyrkan måste rannsaka oss själv, replikerade Axel W Karlsson, Afs, som är den som har skrivit motion 57. 

På liknande sätt fortsatte replikskiftet, där en stark majoritet var kritiska till motionen och yrkade bifall på utskottets förslag att avslå motion 57.