- Om det finns ett vattenburet värmesystem, säkerställ att värmen inte sänks så mycket att frysrisk i systemet föreligger (håll minst 5-6°C). Om det finns cirkulationspump med flera hastigheter och den går på låg hastighet kan pumpen ökas till högre hastighet och termostatventiler på radiatorerna öppnas för fullt.
- Städa noggrant för att få bort damm och partiklar som utgör näring för mögelpåväxt samt binder fukt.
- Flytta om möjligt ut hyllor, skåp, tavlor och annat från ytterväggarna så att luft kan cirkulera bakom. Textilförvaringar får ej stå direkt mot en yttervägg.
- Införskaffa en avfuktare som kan avfukta med så kallat ”mögelindex”. Ju kallare inomhustemperatur desto högre nivå på relativ luftfuktighet kan tillåtas utan risk för skador.
- Håll dörrar mellan olika utrymmen öppna för bättre luftcirkulation.
- Öppna alla luckor/dörrar till orgeln. Torka av spelbord och damma av så gott det går. Spela regelbundet på orgeln under kallställnings-/temperatursänkningsperioden.
- Gör en loggbok där avfuktarens funktion kontrolleras regelbundet. Gör regelbundna okulära kontroller av textilier, orgel och andra känsliga inventarier. Titta, lukta!
- Ta bilder på textilier och andra inventarier och i orgel för att få en referens hur det ser ut innan och efter kallställning.
- Införskaffa enkla fukt- och temperaturmätare som placeras ut på flera platser i kyrkan.
Källa: Skriften "Processbeskrivning för temperatursänkning i kyrkobyggnader".