Sveriges nya regering, bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, vill att Sveriges bistånd ska reduceras från en procent av landets bruttonationalinkomst till 0,85 procent.
– Det är vad vi fruktade förstås, att man bestämmer för att skära ner biståndet i ett läge av historiska behov i världen, säger Mattias Brunander, tillförordnad generalsekreterare på Diakonia.
Mattias Brunander menar att ett effektivt och modernt bistånd måste styras av lokala behov.
– När man sänker biståndet på det här sättet är det katastrofalt för miljoner människor. Mycket stöd går idag till folk som kämpar för rättigheter, hållbar utveckling och klimat och de är beroende av både ett biståndsfinansierade, men också en långsiktighet som man släpper taget om här.
Att bygga upp hållbara samhällen kräver långsiktighet
Den långsiktighet som Mattias Brunander syftar till är att regeringen har beslutat att gå från ett enprocentsmål till att jobba med treårsplaner.
– Att gå från den trygghet och det långsiktiga åtagandet riskerar att driva hela biståndet mot en kortsiktighet där man också följer upp enkla resultat som inte är så relevanta. Att bygga upp hållbara samhällen med institutioner för välfärd, demokrati, deltagande och rättsväsende tar tid och i synnerhet som det är så mycket motvind i världen idag.
Mattias Brunander lyfter också hur det demokratiska läget och jämställdheten i världen försämras varje år och att enbart fyra procent av befolkningen idag beräknas bo i ett land med fria, demokratiska rättigheter.
– I den globala situationen har Sverige visat ett ledarskap och nu lämnar man ifrån sig den ledartröjan och det internationella anseende man har av att driva de här frågorna. Det känns hemskt, det är en mörk dag, säger han.
Act Svenska kyrkan ser flera brister
Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, har tillsammans med generalsekreterarna för organisationerna Amnesty international Sverige, Olof Palmes internationella center, We effect och Kvinna till kvinna kommenterat den nya regeringens politik.
De kritiserar fokuseringen på Europa, och att klimatrelaterade nödlägen som torkan på Afrikas horn och översvämningarna i Pakistan inte nämns eller människor som förföljs för att de kämpar för mänskliga rättigheter.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch talade om biståndet som att "ösa in pengar i verksamhet med tveksam effekt", Organisationernas ledare skriver att Sveriges bistånd gett väldokumenterade viktiga resultat.
Biståndsbudgeten kommer att minska, den nya regeringen vill avskaffa enprocentsmålet.
Bistånd ineffektivt för att stoppa migration
–Biståndet behövs mer än någonsin, och vi civilsamhällesorganisationer kommer att göra vårt yttersta för att neddragningen blir så liten som möjligt, skriver organisationernas chefer.
Att biståndspolitiken nämns som ett medel för ett ökat återvändande från Sverige, för att motverka illegal migration och motverka migration vänder de sig också emot.
De menar att biståndet ska stödja människor som lever i fattigdom och förtryck. Att använda biståndet för att nå andra politiska mål skapar oreda i biståndspolitiken, är ett svek mot dem som behöver stöd och forskning visar att villkorat bistånd är ett ineffektivt verktyg för att påverka migration.
Organisationernas chefer ser fram emot ett förtydligande av biståndspolitiken i regeringsdeklarationen och förväntar sig att biståndets koppling till bland annat jämställdhet och mänskliga rättigheter då beskrivs tydligare.
Mindre förnybara bränslen
Den nya regeringen satsar också på förändringar i klimatpolitiken. Bland annat vill man sänka reduktionsplikten till EUs miniminivå. Reduktionsplikten innebär att man blandar in förnybara bränslen i bensin och diesel som finns att tanka.
– Riksdagen har tidigare varit ense om, även de här partierna, att fram till 2030 ska man öka procenten inblandning varje år. Och bara på det sättet kan man klara riksdagens mål att minska utsläppen från trafiken med 70 procent år 2030. Nu vill den nya regeringen dra ner på reduktionsplikten, och det betyder att vi kommer aldrig att klara det målet. Det säger trafikverket och alla experter, säger biologen och författaren Stefan Edman.
Blir svårare att uppnå Parisavtalet
Enligt Stefan Edman pekar lite i den nya regeringens politik på att man kommer att försöka ändra befolkningens vardagliga livsstil.
– Och där har de fel, det visar ständigt nya studier. Att shoppa runt och flyga ofantligt mycket, kommer inte funka om Sverige ska klara sin mål. Och där har den nya regeringen inte någon politik alls verkar det som. De tar väldigt lätt på det och jag ser väldigt kritiskt på det, säger han.
– Jag befarar att vi får en mycket sämre klimatpolitik nu. Det är väldigt, väldigt illa. Den vi hade tidigare, med Socialdemokraterna och Miljöpartiets regering, den räckte inte heller, men med den nya blir det ett ännu svårare läge om vi ska klara Parisavtalet.
Kommer det här att påverka Svenska kyrkans möjlighet att nå målen i Färdplan för klimatet?
– Nej, det tror jag inte. Organisationer som Svenska kyrkan både kan och måste jobba som man har försökt göra hittills. Jag tror inte alls att det måste försvåra, utan snarare att kyrkan ska fortsätta. Kyrkan skulle också kunna markera kraftfullt, enskilda präster och biskopar, mot en försämrad klimatpolitik, det tycker jag, det är den profetiska kyrkan.