Att ett domkapitel markerar gentemot en domprost för att slå vakt om den episkopala ordningen har aldrig hänt innan i Svenska kyrkan. Nu kan fallet bli prejudicerande, förklarar professor Per Hansson.
– Jag känner inte till något fall där en domprost har blivit anmäld för att ha varit illojal mot biskopen. Sedan har jag aldrig hört någon präst uttala sig i ett tillsynsärende på det sätt som Mats Hermansson har gjort, säger Per Hansson, senior professor pedagogik med inriktning mot organisation och ledarskap, vid Uppsala universitet.
>Läs om domkapitlets beslut mot Hermansson här
>Läs intervjun med Mats Hermansson här
Han har forskat om organisation och ledarskap i Svenska kyrkan, senast med inriktning på tillsynsärenden i domkapitlet.
– Att Hermansson fälls beror ju på domprostens särskilda ställning i stiftet. I den positionen kan man inte förhålla sig hur som helst till biskopen.
Kan man tolka detta som ett sätt för domkapitlet att slå vakt om den episkopala ordningen?
– Ja, det tror jag. Det finns ju en tydlig hierarkisk struktur i Svenska kyrkan där församlingarna är underställda tillsyn av biskop och domkapitel.
– Domkapitlet markerar att domprosten, som är biskopens ersättare, inte kan inta vilken position som helst gentemot stiftet.
Per Hansson berättar att han slås av beslutets omfattning. Själva dokumentet omfattar 24 sidor.
– Domkapitlet har lagt ner en oerhörd möda på detta eftersom det är första gången relationen mellan biskop och domprost prövas. Om beslutet sedan går till överklagandenämnden blir deras beslut ett prejudikat.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.