Förbud mot omvändelseförsök utreds

"Alla människor ska ha rätten att forma sitt eget liv" säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson. Foto: Claudio Bresciani / TT.

Regeringen har fattat beslut om att utreda hur påtryckningar för att få någon att avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet kan straffas. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Hbtq Regeringen

"Alla människor ska ha rätten att forma sitt eget liv" säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson. Foto: Claudio Bresciani / TT.

En rapport som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)  presenterades tidigare i sommar visade att unga hbtqi-personer i religiösa miljöer har utsatts för påtryckningar med syfte att få dem att sluta leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet.

Lagstiftningen ses över

Nu har regeringen beslutat att utreda hur dessa så kallade omvändelseförsök kan lagföras. Det är rådman Maria Hölcke som fått uppdraget. Hon jobbar sedan tidigare med en utredning om åtgärder mot kontroll av flickors och kvinnors sexualitet och får uppdraget som ett tilläggsdirektiv till den utredningen.

– Alla människor ska ha rätten att forma sitt eget liv på det sätt som passar en själv. Det gäller alla, oavsett om man är kille eller tjej och oavsett vilken sexuell lägg­ning eller köns­identitet man har, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Utredaren ska analysera vilket möjlighet som finns i dag för att lagföra omvändelseförsök och ta ställning till om skyddet behöver stärkas och i så fall komma med förslag på lagändringar. Detta var också något som MUCF efterfrågade i sin rapport.

Samfund ville omvända DN:s reporter

Frågan om omvändelseförsök har också aktualiserat genom den granskning som Dagens Nyheter nyligen gjort. Tidningens reporter har under falskt namn sökt kontakt med olika samfund. I flera fall har han erbjudits metoder för att avstå från att leva ut homosexualitet.

Samfunden i DN:s granskning har både varit kristna och muslimska. Metoderna har exempelvis varit bön, samtal, bibelskola eller koranstudier. Inga svenskkyrkliga församlingar har förekommit i granskningen. MUCF hänvisade dock i sin rapport till tidigare studier som visat på exempel på sådana företeelser inom Svenska kyrkan.

– Vad som sker i det slutna rummet vet vi inte så mycket om, men den allmänna bilden är att detta är något som jobbats med i Svenska kyrkan under lång tid. Men finns det sådana erfaren­heter är det något som vi ser väldigt allvarligt på, sa Erik Gyll, chef för enheten för diakoni och hållbar utveckling på kyrkokansliet, till Kyrkans Tidning i samband med att MUCF:s rapport presenterades i juni.