Räddningstjänsten vill att inåtgående kyrkportar ska byggas om

Dalums kyrka är en av många kyrkor i Ulricehamns pastorat med inåtgående kyrkportar. Boje Elebo, fastighetschef, hoppas att pastoratet ska få dispens från räddingstjänsten för inte behöva bygga om alla kyrkportar. Foto: Wikimedia commons, Boje Elebo

Ulricehamns pastorat ville inte bygga om sina inåtgående kyrkportar och överklagade räddningstjänstens föreläggande till länsstyrelsen. Efter utredning är räddningstjänsten snart redo att fatta ny beslut om kyrkorna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Dalums kyrka är en av många kyrkor i Ulricehamns pastorat med inåtgående kyrkportar. Boje Elebo, fastighetschef, hoppas att pastoratet ska få dispens från räddingstjänsten för inte behöva bygga om alla kyrkportar. Foto: Wikimedia commons, Boje Elebo

I 20 av Ulricehamn pastorats kyrkor upptäcktes brister i brandskyddet när räddningstjänsten gjorde en tillsyn 2022.

Ett av problemen var inåtgående kyrkportar i 15 av kyrkorna. Att bygga om portarna skulle bli dyrt för pastoratet och kanske inte heller möjligt med hänsyn till kulturmiljölagen. Därför överklagade pastoratet räddningstjänstens förelägganden till länsstyrelsen. 

Beslut väntas snart

Länsstyrelsen valde att gå på pastoratets linje och skickade tillbaka beslutet till räddningstjänsten för vidare utredning.

Christian Hallberg, tillsynsförrättare på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, berättar i Ulricehamns Tidning att efter dialog med länsstyrelsen är räddningstjänsten snart redo att fatta beslut gällande de av kyrkorna som räddningstjänsten hittills har granskat. För resterande kyrkor är besök inbokade längre fram i år. 

Räddningstjänsten kommer snart med besked om vilka kyrkportar som måste byggas om av brandsäkerhetsskäl. På bilden port i Södra Vings kyrka, en av kyrkorna i pastoratet.  Foto: Wikimedia commons/Vänersborgs museum

– För vissa kyrkor kommer vi att komma med föreläggande om att de ska ändra till utåtgående dörrar. Bedömer länsstyrelsen att det kulturhistoriskt inte går att vända på dörrarna, får vi titta på andra lösningar, säger Christian Hallberg till tidningen. 

Hoppas på enklare lösningar

En alternativ lösningar, säger Boje Elebo, fastighetschef i Ulricehamns pastorat, är att ha kvar den inåtgående dörren, men koppla den till väsentlig funktion, så att det inte går att sätta igång ljudanläggningen eller tända lyset utan att dörren står uppställd. 

Ett annat alternativ är att ge pastoratet dispens för att ha en organisatorisk lösning, som att till ha en extra anställd på plats som har i uppgift att underlätta vid eventuell utrymning. 

– Vi hoppas att vi får sådana lösningar så att vi inte hamnar i att vi behöver bygga om kyrkor som används ett fåtal gånger om året och kanske vid ett tillfälle har många besökare. Men vi vet inte var det hamnar, utan det blir intressant att se vad räddningstjänsten säger, säger Boje Elebo till Kyrkans Tidning.

Nya skyltar har satts upp

I de fem kyrkor som inte har inåtgående dörrar har pastoratet åtgärdat de brister som räddningstjänsten hittade. Det har bland annat handlat om sätta upp tydligare skyltar om maxantal besökare i lokalen, nödbelysning och säkrare dörrhandtag.

– Mycket av det som räddningstjänsten ålade oss hade vi inga synpunkter på, utan tyckte att det var rimligt och vi gör det bara, säger Boje Elebo. 

– Men när man föreskriver omfattande åtgärder för byggnader som används ganska lite, då blir det lite oproportionerligt. Speciellt när länsstyrelsen kanske säger “det här får ni inte göra enligt kulturmiljölagen” och räddningstjänsten säger att det måste göras. Vad gör vi då? Det dilemmat tror jag att länsstyrelsen också såg och därför ville lägga utredningsskyldigheten mer på räddningstjänsten än på oss.