Inga pengar till ett råd för lärande och undervisning

Biskop Sören Dalevi, en av motionärerna.  Foto: Marcus Gustafsson

 

Under måndagskvällen debatterades kyrkomötet frågan om ett råd och ett institut för lärande och undervisning. Utskottet vill delvis gå motionärerna till mötes, men det var motionärerna inte nöjda med.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Biskop Sören Dalevi, en av motionärerna.  Foto: Marcus Gustafsson

 

- Vi oroar oss för fortsättningen av programmet för lärande och undervisning. Färre delar tron och färre känner till vad kyrkan lär, vi har en stor undervisningsutmaning. Tas inget ytterligare steg finns en risk att satsningen blir kortsiktigt, sade Niklas Grahn, stiftsdirektor för Skara stift och ledamot i kyrkomötet för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk).

- Nationell nivå måste ta ansvaret. Utskottet vill föreslå att ett råd inrättas, det är jag glad över. Ännu klokare vore att inrätta ett institut, med ekonomiska resurser, fortsatte han.

Inte höja kostnader

Nina Wahlin, Centerpartiet, talade för kyrkolivsutskottet och sa att utskottet bejakar motionärernas intention, och anser att frågan är viktig. Därför önskar utskottet att kyrkomötet föreslår att kyrkostyrelsen inrättar ett råd för lärande och undervisning, men i övrigt vill utskottet vill avvakta den utvärdering av programmet för lärande och undervisning som ska göras. Dessutom hänvisade Nina Wahlin till ekonomiutskottet, som inte ville öka nationell nivås kostnader som samtidigt som dess kostnadsram minskar.

Niklas Gran och Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift, har skrivit motionen i vilken föreslås att ett råd eller en kommitté för lärande och undervisning inrättas under kyrkostyrelsen. Ett annat alternativ kan vara att ett institut startas som finansieras av nationell nivå med sju miljoner årligen under tio år.

Niklas Gran och Sören Dalevi skrev motionen för att de är oroliga över att satsningen på lärande ska rinna ut i sanden när nationella nivåns del av programmet avslutas vid årsskiftet.

Biskop Sören Dalevi sa i debatten att han som biskop har följt programmet nära. Men att det har inte blivit den avgörande satsning som intention var. Kyrkans framtid kräver något som funkar på sikt, som har systematik, långsiktighet och är sammanhållet.

-Sju miljoner kronor är inte mycket pengar, det är snarast en prioriteringsfråga.

Se en utvärdering

Daniel Tisell, C, ledamot i kyrkostyrelsen, sa att det kommer propåer om att kyrkokansliet ska få färre anställda och att kostnaderna ska minska. Frågan om undervisning och lärande är viktig sade han:

- Men vi vill se utvärderingen av programmet först, den ska göras våren 2023.

-När vi skrev biskopsbrevet om lärande och undervisning pekade vi på en stor kunskapsbrist. Detta är en stor grej, det är en prioriteringsfråga, replikerade biskop Sören Dalevi.

Kyrkolivsutskottet skriver i sitt betänkande att det delar motionärernas intention men ändå föreslår avslag. Det eftersom inte kyrkomötet ansågs vara rätt instans för att inrätta ett sådant råd och för att utskottet inte ville föregripa den utvärdering som ska göras av programmet under 2023. Det menade heller inte att det fanns ekonomiskt utrymme för en så kostsam satsning.

Utskottet skrev också att det gärna ser att kyrkostyrelsen på eget initiativ tillsätter ett råd för lärande och undervisning. Det har hänt förut. År 2017 föreslogs i motioner att ett musikråd skulle inrättas. Förslaget röstades ner med argumentet att det skulle vara att detaljstyra kyrkostyrelsens kyrkomusikaliska arbete. Året efter tillsatte kyrkostyrelsen själv ett musikråd.

Kyrkomötet beslutade att med anledning av motionen föreslå att kyrkostyrelsen tillsätter ett råd för lärande och undervisning. 

Niklas Gran. Foto: Marcus Gustafsson 

Fakta: Lärande och undervisning

Programmet har pågått sedan 2018 och har som övergripande mål att kunskapen om, och förtrogenheten med, kristen tro ska ha ökat och fördjupats hos många människor år 2030.

Församlingarnas arbete med lärande och undervisning ska ha blivit mer omfattande, sammanhållet och systematiskt. 

Det ska finnas välfungerande och förtroendefulla samverkansformer mellan stift och nationell nivå, där frågor om lärande och undervisning kommuniceras och utvecklas.

Digitala åtgärder ska ge tillgång till en bred och djup förståelse av kristen tro i enlighet med Svenska kyrkans teologiska tradition.

Svenska kyrkans synlighet och delaktighet i det offentliga samtalet om kristen tro, religionens betydelse och funktion, om livsfrågor, etik och värderingar, ska ha stärkts.

Programmet ska avslutas vid årskiftet 2022.