Protesterna efter Mahsa Jina Aminis död har varit omfattande. Människorättsorganisationer som Amnesty har larmat om att regimens säkerhetsstyrkor skjuter mot fredliga människor. Ett stort antal av de dödade uppges vara barn. Foto: TT
Hammarbykyrkan i södra Stockholm arrangerar nu en gala till stöd för dem som protesterar i Iran. Bakom galan stå kyrkans persiska grupp,
I Iran fortsätter protesterna mot regimen, trots att polis och säkerhetstjänst enligt flera rapporter med stor brutalitet försöker att slå ner upproret. Enligt Amnesty har minst 23 barn dödats hittills. I spetsen för det öppna missnöjet står kvinnor som inte längre vill leva som andra klassens medborgare.
Hoppfull om en förändring i Iran
I Hammarbykyrkan, som tillhör Evangeliska fosterlands-stiftelsen, EFS, finns en persisk grupp som noga följer utvecklingen i Iran. Prästen Annahita Parsan, som har rötterna i landet, tror att protesterna kan leda till förändring.
- Det känns i hjärtat att det kommer att hända något, men samtidigt är det svårt att säga hur många liv som kommer att förstöras på vägen. Jag är väldigt orolig för folket, säger hon.
Ända sedan den islamistiska rörelsen i Iran, med ayatollah Khomeini i spetsen, tog makten i landet 1979, har det funnits en opposition som flera gånger övergått i demonstrationer. Regimen har dock alltid klarat sig kvar.
"Jag skulle gärna se att kyrkorna deltog"
- Men den här gången finns det en enhet, folket är mer moget. Och det är den unga generationen som leder, speciellt kvinnorna. Men det behövs stöd från andra länder, från politiker och folk, säger hon.
Hon är glad över de stöddemonstrationer som genomförs i Sverige, och tycker att det finns en ny enhet bland svensk-iranier. Som tidningen Omvärlden rapporterat är det dock relativt få organisationer i Sverige som visat sitt stöd för protesterna i Iran.
- Jag skulle gärna se att kyrkorna deltog, säger hon.
Annahita Parsan har kontakt med kristna i Iran, där många konvertiter samlas i underjordiska kyrkor eftersom det är förbjudet att lämna islam. Hon säger att de upplever situationen som hemsk på grund av våldet, men att de också är hoppfulla.
- De tror att de för alltid ska bli av med mullorna.
Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei har vid ett tillfälle beskrivit Mahsa Jina Aminis död som en sorglig händelse som ”lämnat oss hjärtekrossade”. Vid ett annat tillfälle har han beskrivit de omfattande protesterna som ”onaturliga och planlagda” av USA och Israel. Foto: Iranian supreme leader office Handout/EPA
Hammarbykyrkan planerar nu en stödgala för folket i Iran den 2 november, där bland andra rapparen Sebastian Stakset och politiker kommer att delta.
- Det blir en kväll som är öppen för alla som vill stötta, i bön och med ekonomisk hjälp, säger hon.
Har inte sett så mycket stöd
En annan grupp som engagerar sig för Iran är Kvinnorättsförbundet. Ordförande Mahin Alipour menar att det är viktigt att omvärlden engagerar sig.
- Det som sker i Iran är inte någon liten lokal revolution, utan det handlar om mänskliga rättigheter, säger hon.
Hon är tacksam för de som demonstrerar i Sverige, men tycker att fler kan ta ställning.
Det som sker i Iran är inte någon liten lokal revolution, utan det handlar om mänskliga rättigheter.
- Från kvinnoorganisationer där kvinnorna har svenskt ursprung har vi inte sett så mycket stöd. Jag tror att det handlar om kulturrelativism. Vi som kommer från Iran har setts som att vi tillhör en annan tradition, religion och kultur, och att vi ska leva efter andra normer. Vi har kämpat ganska mycket mot det, säger hon.
Hon liknar kvinnans situation i Iran vid apartheid och menar att det inte går att kompromissa med regimen.
- Vi måste göra allt för att få bort den. Just nu vill vi att den iranska ambassaden i Sverige ska stängas.
Bilderna som kommer ut från Irans protester är få. På bilden syns tårgas i luften utanför Teherans universitet den 1 oktober. Foto: TT
Fakta: Iran
Den Islamiska revolutionen inträffade under 1978 och 1979. Den dåvarande monarken (shahen) Mohammad Reza Pahlavi störtades och ersattes med en islamistisk regering. Efter den islamiska revolutionen 1979 har prästerskapet stegvis övertagit den politiska ledningen i landet. För kvinnorna i landet har det bland annat inneburit en över 40 år lång period av kvinnoförtryck i olika former och begräsningar i sättet att leva samt bestämma över sig själv.
Huvudstad: Teheran
Invånare: 85 miljoner
Statschef: ayatolla Ali Khamenei (1989–)
Regeringschef: president Ebrahim Raisi (2021–)
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.