Förkortningen Kast står för Köpare av sexuella tjänster, en mottagning som finns på flera platser i Sverige och oftast är det en verksamhet inom kommun eller region.
I Karlstad vände sig polisen och länsstyrelsen till Samtalsakuten som är en mottagning som drivs av Karlstads pastorat, Karlstads kommun och region Värmland 2018, för att höra om de ville öppna mottagning riktad till människor som har köpt sex, deras anhöriga samt människor med ett problematiskt porranvändande.
Efter en tid av reflektion och fördjupning togs beslutet att starta Kast som en del av Samtalsakuten och nu har mottagningen funnits sedan 2019.
Människor i kris
– Det var en självklarhet att se om vi kunde ta in de här samtalen i den verksamhet vi redan hade. Vi finns ju även på häktet och möter människor som vill ha samtalsstöd. Det går att jämföra det här med institutionssjälavården tycker jag, säger Johan Husberg, församlingsherde i Västerstrands församling i Karlstads pastorat.
Att erbjuda samtal för människor som köpt sex i en Kast-mottagning sågs av ledningen i Karlstad pastorat som en del i det grundläggande diakonala arbetet för människor i kris.
– I starten var det inte en fundering över om kyrkan skulle kunna ha det här uppdraget utan snarare vad som behövs för att ta emot människor, säger Lisa Krogdal som i sin roll som terapeut och diakon är en av dem som möter de som kommer till Kast.
Efter gripande
– Ofta kommer människor till Kast när de har blivit tagna av polisen. Polisen har gjort ett ingripande efter spaning och det kan vara väldigt jobbigt för en människa att sitta där i polisbilen och fundera över hur livet ska bli nu. Det finns en suicidrisk. Man ser sitt liv, en relation som kanske går sönder och kanske en familj som vänder en ryggen. Då kan det vara bra att få prata med nån och för polisen kan det vara viktigt att kunna visa var man kan få samtal.
I en studie från Folkhälsomyndigheten framgår att 9 procent av män i Sverige någon gång köpt sex.
– För dem som köper sex handlar det ofta om en gränsförskjutning som har pågått ett tag där man gör helt andra saker än man från början hade tänkt göra, säger Lisa Krogdal. Det kan handla om ett ökat porranvändande där man så småningom flyttar fokus, förklarar hon.
Människor i kris
Lisa Krogdal och hennes kollegor ser fler orsaker till att människor köper sex.
– Ensamhet och längtan efter en relation, eller kanske en dålig relation. Att köpa sex som ångestreducering eller för att få kickar förekommer också, liksom ett behov av att få ut andra känslor som våld till exempel.
"För dem som köper sex handlar det ofta om en gränsförskjutning"
Det är mycket skam kopplat till beteendet och ibland kan det vara svårt att få igång samtalet när personen kommer in i rummet.
– Det är viktigt för mig att vara öppen och inte skambelägga. En fråga att starta med kan vara: ”Hur har du hamnat här?”, säger hon.
Ibland får de som jobbar på Kast frågor från omgivningen om hur de kan stötta förövarna, som utför den brottsliga handlingen att köpa sex.
– Jag tycker inte man ska ställa två grupper mot varandra. I vår samtalsverksamhet finns vi även där för dem som är offer, säger församlingsherde Johan Husberg, som även påpekar att om man kan hjälpa människor som köper sex att ändra sitt beteende så är det ett sätt att minska sexköpen.
Del av kriminalitet
– Att kyrkan gör det här är självklart, vi gör ingen bedömning vilka vi anser lämpliga att ha samtal med. Vi finns där för människor som behöver hjälp, säger Johan Husberg.
Straffet för köp av sex är fängelse i högst ett år. Som alternativ till fängelse kan domstolen döma till villkorlig dom, i regel tillsammans med böter, eller skyddstillsyn. Lisa Krogdal menar att många som köper sex inte är medvetna om den kriminella värld som ligger bakom.
– Kanske kan vi få dem att inse att det inte bara är en affärsuppgörelse utan att man också blir en kugge i ett större hjul av kriminalitet, som inte sällan även innefattar droger och trafficking. Man kan också reflektera över värdigheten i handlingen. Många vill ju ha en äkta och bra relation men istället köper man en annan människas kropp, säger hon.
Efter samtalen
En undersökning från Kast i Göteborg visar på positiva resultat av samtalen, men ofta kan vara svårt att veta vad som händer när de är avslutade.
–Vi vet att det är som droppar i havet. Men vi har ju en önskan och en förhoppning att människan har fått hjälp att ta hand om och hantera sig själv, säger Lisa Krogdal.