Anders Bergström har själv spelat musik i hela sitt liv, men aldrig lärt sig noter.
– Ibland kan det bli en form av utanförskap, men jag vill knäcka hål på den nöten för musik är till för alla. Och alla kan!
Kommunicerar via musiken
Med utgångspunkt den egna erfarenheten och vad han tidigare sett exempel på i form av musikens kraft för välbefinnandet tog han för en tid sedan kontakt med skolan i Karlskrona som är anpassad för barn med särskilda behov. Han frågade om det fanns ett intresse av att komma till kyrkan och spela musik. Det fanns det.
– När vi ses har jag stämt upp ett gäng lyrharpor i olika ackord som jag delar ut. Vi brukar köra Idas sommarvisa. Jag sjunger och dirigerar när den eller den ska spela och så drar de sina fingrar över harporna. Vi kommunicerar så tillsammans.
Anders Bergström säger att de unga har ganska svår problematik med olika diagnoser.
– De kan vara ganska begränsade och inte ha så lätt att göra saker tillsammans med andra. Så bara att vi kan sitta där 8-10 personer och spelar tillsammans är fantastiskt.
Vill riva murar
Det är också möjligt för de unga att få privatlektioner av Anders Bergström och testa den stora harpan. Han berättar om ett tillfälle då han förklarade för en kille att de olika grundtonerna kan liknas vid olika färger.
– Han snappade upp det direkt. Plötsligt kom en melodi som han skapat. Håret reste sig på mina armar. Han gick en oktav ner och spelade samma sak igen. När han kom till den tredje oktaven råkade han spela fel och jag såg hur han försökte dämpa den strängen och spela på den rätta i stället. Det krävs en hel del musikalitet och intelligens för att göra så.
Anders Bergström säger att han vill hjälpa till att riva murar och slå hål på fördomar.
– Vi sätter upp hinder om att den här gruppen inte kan det eller det. Vårt samhälle kan inte ta emot den kompetens de besitter. Allt ska gå snabbt och vara effektivt, men i kyrkan finns både tid och rum. Då händer det saker.
Det är viktigt att projektet ska genomsyras av glädje, säger Anders Bergström.
– Jag säger som Nalle Puhs Tiger ”Att ha roligt är det roligaste jag vet”. Det är superviktigt att ha lite kul, då orkar man med skoldagarna bättre.
Vad har du fått för respons?
– Lärarna har uttryckt sin tacksamhet för att vi gör det här. Men det roligaste för min del är när man ser att ungdomarna får en känsla av ”wow, vad fint det låter”. Man ser att hela deras person växer och ansiktet bara strålar.
Fastna inte i planering
Förutom vanliga kyrkovandringar ordnar Anders Bergström taktila kyrkovandringar för synnedsatta i Fredikskyrkan. Han bjuder också in till sopplunch en gång i veckan och en annan dag är det öppet för vem som helst som vill komma och dreja eller måla i kyrkan. Det bakas även oblater. Ambitionen är att kyrkan ska få vara ”själens vardagsrum” och för det behöver kyrkorummet användas till mer än gudstjänster, menar Anders Bergström.
För den som vill skapa något liknande i sin församling har Anders Bergström egentligen bara ett råd som han lånar från Ingemar Stenmark: ”De ä bar å åk".
– Många fastnar i att det måste planeras och tänkas så mycket. Vi är olika vi människor och viss planering kan vara bra, men jag tror att hur mycket du än planerar så händer oväntade saker så man får vara anpassningsbar. Relationsbygge handlar inte om mig utan om dem som kommer till mig