Kyrkoherden satsar 400 000 kronor när församlingen startar vårdcentral

Henrik Rydberg, kyrkoherde i Fagersta församling och vd i flera av församlingens bolag, satsar egna pengar i församlingen vårdcentral. På bilden är han i "Lindhallen" där församlingen har sporthall, hemkunskaps- och lektionssalar. Foto: Marcus Gustafsson

Svenska kyrkan i Fagersta ska starta vårdcentral, med en kyrkoherde som går in med egna pengar i satsningen.

Svenska kyrkan i Fagersta har länge legat i framkant vad det gäller att utveckla företag. Församlingen, som heter Västanfors Västervåla, äger fem bolag, och driver allt från förskola till en juridisk rådgivningsbyrå. Mest uppmärksamhet har kanske begravningsbyrån fått, Kyrkans begravningsbyrå, som har fått franschiceavknoppningar i en mängd församlingar i landet. Nyligen blev det klart att församlingen köper stadshotellet

Svenska kyrkan står bakom vårdcentralen

Till hösten planerar församlingen att starta den första vårdcentralen i Svenska kyrkans regi.

- Vi håller nu på med logotyper och vi kommer inte hymla med att det är Svenska kyrkan som står bakom. Det vet redan alla här ändå, säger kyrkoherde Henrik Rydberg.

P4 Västmanland har gjort en rad inslag om församlingens företag. Den granskningen har visat att den nya vårdcentralen kommer att drivas av ett företag som församlingen äger till 60 procent. 20 procent ägs av Henrik Rydberg och den resterande andelen ägs av företagets VD. Enligt Henrik Rydberg har han gått in med 400 000 kronor av sina egna pengar i bolaget.

Om jag velat tjäna mer pengar hade jag begärt löneförhöjning, eller köpt aktier. Det hade varit enklare, säger Henrik Rydberg. Foto: Mikael M Johansson

- Banken ville se fler risktagare än enbart församlingen, då de ser detta som ett högriskprojekt. Så om inte vi två hade gått in så hade det inte blivit något alls. Och det är inte ovanligt att personal i vårdcentraler äger andelar.

Är detta något du själv vill tjäna pengar på?

- Om jag velat tjäna mer pengar hade jag begärt löneförhöjning, eller köpt aktier. Det hade varit enklare än att gå in i ett sånt här projekt, säger han.

Du tror inte att allmänheten kan tycka att det blir en sammanblandning av din privata ekonomi och församlingens?

- Nej, det är bara jag som tar en risk, och sannolikt får jag inte tillbaka pengarna innan jag dör. Det hade alltså inte blivit av om jag inte gjort det, säger han.

Ordföranden i kyrkorådet och i moderbolaget Svenska kyrkan i Fagersta AB heter Anders Linger. Han skriver i ett mail till Kyrkans Tidning att det var ett villkor från banken att fler än församlingen gick in med aktiekapital.

- Vi valde då att inte plocka in några externa riskkapitalister, utan att istället satsa på ha med delägare som vi har ett obrutet förtroende för i verksamheten.

Du ser inte en risk i att allmänheten kan ifrågasätta drivkrafterna bakom verksamheten när kyrkoherden har ett privat ägande i den?

- Nej inte alls. Den stora allmänheten ser fram emot att församlingens vårdbolag ska komma i gång. Att bolagets vd respektive ordförande äger delar av bolaget, kommer endast att utgöra en styrka och garanti för en seriös och patientinriktad verksamhet. Skulle allmänhetens ifrågasättande nå våra öron kommer naturligtvis förtydliganden av våra syften och drivkrafter att upprepas.

Förskolan en del av koncernen

Den som också framkommit i P4:s rapportering är att ett av församlingens bolag, som bland annat driver en förskola i Västerås, har överfört medel till andra företag i koncernen. Roger Haddad, liberalt oppositionsråd i Västerås, har reagerat och vill att förskolan granskas särskilt. Henrik Rydberg tycker att det är ett försök att vinna billiga poänger.

- Det är trams, för journalisten förstår inte hur koncernbidrag fungerar. Vissa år flyttar man medel till ett bolag, andra år får man tillbaka pengar. Det gör man bland annat av skattetekniska skäl, pengarna flyter runt i en koncern utifrån olika parametrar.

Men Roger Haddad har ju reagerat?

- Det är komiskt, för hans partivän Lotta Edholm, som är skolminister, satt ju tidigare i styrelsen för en stor friskolekoncern. Han skulle bara veta hur det fungerar i de koncernerna. Det är intressant att Liberalerna gnäller på något som är lagligt.

Kyrkans begravningsbyrå där Benny Arnqvist, till vänster, arbetar är ett av församlingens många företag. Kyrkoherde Henrik Rydberg, till höger. Foto: Mikael M Johansson

Kyrkorådets ordförande Anders Linger försvarar också hanteringen av medlen.

- Den osakliga kritik som riktats mot bolagen i denna fråga är endast att betrakta som partipolitiskt illasinnad, skriver han.

Både Anders Linger och Henrik Rydberg menar att P4:s granskning är undermåligt utförd. De tycker att den är vinklad och visar på okunskap om hur en koncern agerar.

Få som velat uttala sig i radio

Lars Eskelind, som är kanalchef på P4 Västmanland, skriver i ett mejl till Kyrkans Tidning att målet har varit att beskriva hur Svenska kyrkan i Fagersta AB fungerar och han menar att rapporteringen är relevant och saklig.

- Jag tror inte att så många lyssnare och församlingsbor har klart för sig att den där församlingen, liksom flera i landet, fungerar i mångt och mycket som vilket företag som helst, skriver Lars Eskelind.

- Jag och kyrkoherden har pratat i telefon vid ett tillfälle och där blev jag mest överraskad av hur en präst i Svenska kyrkan uttrycker sig gentemot en journalist.

Han tycker att kommunikationen med församlingen varit svår, då få förutom kyrkoherden har velat uttala sig.

- Vi har exempelvis försökt få till intervjuer med representanter från skolan, men den intervjun drogs tillbaka. De som hört av sig till oss har heller inte velat prata öppet eller framträda med namn.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, är den dominerande kraften i församlingens kyrkoråd, men Socialdemokraterna har också ledamöter. Socialdemokraten Tom Selnes, som är ledamot i kyrkorådet, avböjer dock att svara på Kyrkans Tidnings frågor. Han säger att kyrkorådet kommit överens om att enbart ordförande ska låta sig intervjuas av media.

Fakta: Församlingen Västanfors Västervålas bolag

Moderbolaget heter Svenska Kyrkan i Fagersta AB, som äger följande bolag: 

Dotterbolaget Malingsbo Rehabcenter, som driver ett behandlingshem i Dalarna.

Dotterbolaget Kyrkans Vård och Omsorg i Sverige AB, som ska driva församlingens vårdcentral.

Dotterbolaget Förskolan Västanvinden i Västerås AB, som driver en förskola i Västerås.

Dotterbolaget Kyrkans Begravningsbyrå i Sverige AB, som startades för att driva församlingens begravningsbyrå. Idag finns avknoppningar på en rad orter och bolaget gjorde 2022 en vinst på 2,5 miljoner kronor.
 

Prenumerera på Nyhetsbrev

5 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Peter Nilsson
Utmärkt att Kyrkans tidning ställer kritiska frågor, det är annars mycket sällsynt. Det skulle nu vara intressant att även höra biskop Mogrens kommentar.
Vald med förtroende
Nog är det lite misstänksamt när en kyrkoherde betalar kyrkoavgift i den församling hen är anställd i.
Bengt Stigner
Kyrkoherdens kommentar; om jag velat tjäna pengar hade jag begärt löneförhöjning vittnar om en självsäkerhet där tyvärr Mammon blivit en drivkraft. Vad är det som säger att han fått löneförhöjning eller har han sådan makt att det bara är att begära löneförhöjning så får han det. Hur mycket tid tar alla de företag där kv är VD? Hinner han vara kyrkoherde och är inte risken stor att roller sammanblandas. Jag tror inte att alla dessa bolag på sikt är positivt för Svenska kyrkan. Tråkigt att kyrkomötet öppnade upp för alla dessa möjligheter. Franchiseåtagandena riskerar också att kunna bli problematiska i församlingar
BGOL
Mammon eller månggifte. En vilsen kyrka ägnar sig åt allt möjligt. Än slank hon hit, och än slank hot dit... Var är Svenska kyrkans biskopar?
Lars Haselgren
Är detta verkligen kyrkans uppgifter?