Kyrkostyrelsen ska arbeta fram gemensam strategi för en jämställd kyrka. Det föreslog Sandra Ryström Signarsdotter, Socialdemokraterna (S) och Jesper Eneroth, gruppledare för S i kyrkomötet i motion 64.
Under tisdagen kom beskedet att motionen bifalls.
Motionärerna vill att kyrkostyrelsen ska använda den jämställdhetsrapport som kyrkostyrelsen presenterar för kyrkomötet en gång varje mandatperiod för att göra en fördjupad jämställdhetsanalys och använda den i arbetet med en gemensam jämställdhetsstrategi för Svenska kyrkan. Kyrkolivsutskottet, som behandlat motionen, yrkade bifall.
Finns präster som inte vill jobba med kvinnliga präster
I debatten betonade motionären Sandra Ryström Signarsdotter, behovet av fortsatt jämställdhetsarbete. Hon gav exempel på hur motståndet mot jämställdhet kan ta sig uttryck: Det finns fortfarande präster som inte vill tjänstgöra med präster som är kvinnor, som inte tar emot nattvarden när den celebreras av kvinnor, som på frågan om hur de ser på att kvinnor är präster i Svenska kyrkan svarar att ”det är den ordning vi har”. De lyckas flyga under radarn med sitt motstånd mot att kvinnor får bli präster.
Anders Lundberg, Vänstern i Svenska kyrkan, sade att det behövs en systematisk granskning och medvetet arbete mot målet, jämställdhet mellan könen. Det behövs för att de flesta prästerna är kvinnor, men de flesta prästerna på chefspositioner är män. Män gynnas i lönesättning och de gynnas i sina karriärer för att de är män. Men det chefskap som kyrkan behöver ska bygga på kompetens.
Roger Olsson (S), refererade i sitt anförande till en biskopskandidat som i en hearing sade att jämställdheten i Svenska kyrkan kommer att ordna sig med tiden, utifrån att majoriteten av de nya prästerna är kvinnor:
-Kan en biskopskandidat vara så aningslös så behövs denna satsning verkligen.
En ifrågasättande röst
Olle Reichenberg, Borgerligt alternativ, som också är ledamot i kyrkostyrelsen, var den som talade emot utskottets yrkande. Han sa att lagen redan kräver att alla arbetsgivare ska förebygga ojämlikhet. Detta arbete ska ske på flera områden, arbetsgivare ska se till att riktlinjer och rutiner finns på alla arbetsplatser.
-Varför ska nationell nivå ges i uppdrag att göra ett arbete som arbetsgivarna redan måste göra? undrade Olle Reichenberg, som yrkade avslag.
Angelägen fråga för Svenska kyrkan
En motion av Sandra Ryström Signarsdotter,med samma innehåll som motion 64 föll knappt, med en röst, under kyrkomötet 2021. Då hade utskottet yrkat avslag. I år skriver kyrkolivsutskottet att frågan om jämställdheten i Svenska kyrkan är mycket angelägen.
I betänkandet står att “utskottet understryker vikten av att få en helhetsbild av olika jämställdhetsaspekter i hela Svenska kyrkan och anser därför att analys är en naturlig och nödvändig fortsättning av den kartläggning som görs i jämställdhetsskrivelsen. Utskottet ser också att den nationella nivån är väl lämpad att göra en strategi som utgår från analysen.“
Ärendet var det sista under måndagens förhandling, och debatten var slut omkring 23.30 på måndagskvällen.