Martin Modéus har tagits emot som ärkebiskop

Ärkebiskop Martin Modéus kläs med ärkebiskopens kåpa under mottagningsgudtjänsten i Uppsala domkyrka. Foto: Marcus Gustafsson

Martin Modéus är nu Sveriges ärkebiskop nummer 71. Han togs emot i söndagens högmässa i Uppsala domkyrka.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ärkebiskop

Ärkebiskop Martin Modéus kläs med ärkebiskopens kåpa under mottagningsgudtjänsten i Uppsala domkyrka. Foto: Marcus Gustafsson

På söndagen startade ett nytt kapitel för Martin Modéus och Svenska kyrkan. Klockan 11.00 började högmässan med mottagning av Martin Modéus som ärkebiskop i Uppsala domkyrka. Under gudstjänsten tog han emot biskopsstaven, kräklan, och ärkebiskopskorset.

– Nu är jag jättejätteglad, det känns roligt, säger ärkebiskop Martin Modéus till Kyrkans Tidning efter högmässan.

– Inledningen av gudstjänsten var väldigt drabbande, när jag stod inför altaret och egentligen ingen hade börjat tala än. Det grep tag i mig väldigt starkt.

Många gäster

På plats under högmässan finns bland andra kungen och drottningen samt representanter från regeringen. Många kyrkledare från svenska kyrkor och samfund fanns på plats, liksom internationella kyrkoledare, bland andra ärkebiskopen av York, Stephen Cottrell, ärkebiskop Tapio Luoma, Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, preses i norska kyrkans biskopsmöte Olav Fykse Tveit och biskop Henrik Stubkjær, Folkekirken i Danmark.

Efter procession och inledningsord av Annica Anderbrant, domprost i Uppsala domkyrka, påbörjades mottagandet av den nye ärkebiskopen, som  leddes av biskop Åke Bonnier tillsammans med domprost Annica Anderbrant och biskop Karin Johannesson.

Predikan hölls av Martin Modéus som sedan ledde nattvardsfirandet. Uppsala domkyrkokör och kören Collegium cantorum sjöng.

Ärkebiskopen välsignas. Från vänster domprost Annica Anderbrant, biskop Karin Johannesson och biskop Åke Bonnier. Foto Marcus Gustafsson

– Genom val har biskopen i Linköping stift, teologie doktor Martin Modéus, utsetts till ärkebiskop i Uppsala stift, vilket kyrkostyrelsens härmed bekräftar, sade Wanja Lundby-Wedin.

Åke Bonnier, biskop i Skara stift och Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, talade om rollen som biskop. Sedan klädde Martin Modéus av sig den stola och kåpa som han gått in i kyrkan med.

– Åt dig anförtros nu uppdraget att vara ärkebiskop. Möt dina medmänniskor med varsamhet och aktning. Sök Guds viljas väg tillsammans med dem och sträva efter att låta tro, lära och liv bli ett, sade Åke Bonnier.

Vi tar emot dig som Kristi sändebud

Peter Thurfjell, diakon i Hudiksvallsbygdens församling, bar fram ärkebiskopskorset och Susanne Nordgren, kyrkoherde i Danmark-Funbo församling, bar kräklan. Daniel Tisell, andre vice ordförande i kyrkostyrelsen, lämnade över stola och biskopskåpa och en representant för Uppsala domkapitel överlämnade mitran.

– Ta emot stiftet kräkla, herdeuppdragets tecken. Vi tar emot dig som Kristi sändebud och som vår medarbetare i Kristi tjänst, sade Annica Anderbrant.

Den nya ärkebiskopen hälsades av Uppsala domkyrkoförsamling församlingsråd välkommen med ord från Lukasevangeliet: “Himlen och jord ska förgås, men mina ord ska aldrig förgå”. 

Bibelord lästes också av en representant för Uppsala stiftsfullmäktige, av Wanja Lundby-Wedin för kyrkostyrelsen och av Pierre-André Maudit, dominikanbroder i Stockholms katolska stift, som representerade den ekumeniska gemenskapen.

– Sedan jag har blivit mottagen som ärkebiskop betygar jag min vilja att utföra mitt uppdrag efter den kraft och vishet som Gud ger. Be för mig, såsom jag ber för er, sade ärkebiskop Martin Modéus och möttes av församlingens applåder.

Ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Marcus Gustafsson

Läsningarna av söndagens texter hade internationell prägel med psaltarpsalm på tyska, gammaltestamentlig läsning på svenska, epistel på engelska och evangelieläsning av Samuel Azariah, biskop i evangelisk-lutherska kyrkan i Pakistan.

– Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet, inledde Martin Modéus sin första predikan som ärkebiskop och citerade dagens evangelietext från Markusevangeliet.

Martin Modéus talade om hur Jesus uttalade dessa ord vid en brytpunkt, efter 40 dagar i öknen fyllda av andliga upplevelser steg Jesus ur skuggorna och in i offentligheten.

Välkomna den främling som behöver det

– Det finns en frihet och en lätthet i Jesus vars eftersmak når in i vår tid. Vi möter inte en löst hängande lära i en udda religiös personlighet. Han är en levande människa som är det han säger, som låter detta goda bli till runt omkring sig, sade ärkebiskopen.

Orden från Jesus:Tiden är inne, Guds rike är nära, har spridit genom årtusendena, sade Martin Modéus.

– Budkavlen har plockats upp av människor av god vilja i många olika sammanhang som låtit sig inspireras utan att ha haft kristen hemvist. Den har tagits upp i kyrkan; i stora församlingar och små, i gudstjänst och i diakonal kraftsamling, i bönegrupper och i hjärtats hemliga hopp, i kloster och kommuniteter, i predikan och undervisning. Så ska det vara.

– I Jesu möten över det vi i dag skulle kalla religionsgränser, tyder allt på att han träffade och väckte något som redan finns, nedlagt av Gud i själva mänsklighetens djup, livsyttringar som spontant väller ur skapelsen. Genom att röra vid detta som varje människa bär som ett skapelseminne kunde Jesus väcka livsmod och hopp på ett nytt sätt.

antje jackelén martin modéus

Martin Modéus får en klapp på axeln av den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén som den 30 oktober lade ned staven. Foto: Marcus Gustafsson

Det finns en ömhet i Jesu tilltal

Ärkebiskopen talade om hur kärleken som flödar ur Skapelsen väcker en lust att ge vidare, att sträcka ut händerna till varandra i oroliga tider och att välkomna den främling som behöver det.

– Det finns en ömhet i Jesu tilltal till människor och han lyckades med konststycket att på en gång inspirera människor till handling och samtidigt lyfta bördor av deras skuldror. Inte moralism, men en djup tacksamhet över Guds goda gåvor som bara måste ges vidare.

– Jesajas ord, genom Jesu verk, kom att skapa en doft av gudsriket som människor uppfattade och sökte. Tiden är inne. Den är alltid inne. Guds rike är nära, avslutade ärkebiskopen sin predikan. 

Hela predikan finnas att läsa här

Medan kommunionen delades ut i Uppsala domkyrka fick den som följde Svt:s tv-sändning av mottagandet ta del av hälsningar från personer som representerade samhälle, kultur och media. Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, Kyrkans Tidnings medarbetare Lennart Lundberg och Björn Wiman, kulturchef på DN, var bland dem som skickade med några ord till den nye ärkebiskopen.

– Våga vara företrädare för just Svenska kyrkan och inte för någon annan organisation med goda intentioner och ambitioner, utan våga vara kyrka. Våga använda de ord som en troende, kristen människa kan använda.” sade Björn Wiman.

Martin Modéus valspråk, som han valde redan när han blev biskop i Linköpings stift 2011, är hämtat från Efesierbrevet: ”Levande tillsammans med Kristus”.

Martin Modéus

Ögonblicket innan gruppfotograferingen tas fångat av Kyrkans Tidnings fotograf Marcus Gustafsson.

Inlägg på DN-debatt

Martin Modéus tar över efter ärkebiskop emerita Antje Jackelén som lade ner staven vid en högmässa den 30 oktober. Fredrik Lidé, ärkebiskopens kaplan, berättar för Kyrkans Tidning att Martin Modéus kommer att bära samma kors, kåpa, mitra och kräkla som Antje Jackelén.

– När en ärkebiskop blir emeritus eller emerita lämnas ärkebiskopskorset vidare och man får en kopia av korset.

Högmässan direktsändes både i Sveriges radio och SVT, och finns nu på SVT play.

På debattsidan DN debatt, i Dagens Nyheter, skriver Martin Modéus på söndagen att sekulariseringen i Sverige inte är så långt gången som man kan tro.

Fakta: Biskopens kläder

Som biskop i Svenska kyrkan bär man en lila skjorta och ett guldkors runt halsen. Vid gudstjänster bär biskopen även mitra, kräkla och biskopskåpa.

Vardagskläder – lila frimärksskjorta och guldkors

Till vardags bär biskopen en lila frimärksskjorta. Den är lik skjortan som används av präster och diakoner men har en annan färg. Skjortan bärs tillsammans med ett stort guldkors. Ärkebiskopens guldkors är mer utsmyckat än de andra biskoparnas kors. Diagonala streck strålar ut från korsets mitt. 

vardagskläder


Mässkläder– mitra, biskopskåpa och kräkla

Vid speciellt högtidliga tillfällen bär biskopen mitra, biskopskåpa och kräkla.  Varje stift har en unik design och symboliserar stiftet.

Det är ihop med mässkläder som mitran, biskopskåpan och kräklan alltid bärs. Om en biskop tjänstgör vid en mässa så kan hen inleda gudstjänsten klädd i mitra och biskopskåpa. När det är dags för nattvardsfirande så byter hen om till mässhake istället.

Mitra

Mitran kallas också biskopsmössa. Den är styv och spetsig till formen, med en bakre och en främre spets. Bak på mitran hänger två band. Dessa band symboliserar nya och gamla testamentet.

Foto: Magnus Aronson / Ikon

 

Biskopskåpa

Biskopen bär biskopskåpan utanpå mässkläderna alba, stola, cingulum och halslin.  
Kåpan är lik en mantel som knäpps över bröstet med ett spänne och har en sköld av tyg som hänger ner på ryggen.  

Ett stifts mitra och biskopskåpa hör ofta ihop, är tillverkade i samma tyg och med mönster av samma textilkonstnär.

Kräkla

Kräklan, biskopsstaven, är böjd som en herdestav. Staven symboliserar biskopens roll som stiftets överherde. Kräklan man vara smyckad och varje stifts kräkla har sitt eget utseende.

Kräkla

 

Källa: Svenska kyrkan
Foto: Foto: Magnus Aronson / Ikon