"Mindfulness är metoden, kyrkan kommer med innehållet"

Att få sjunga tillsammans är en viktig del i friskvårdsgruppen i Fosie församling. Foto: Johan Bävman

“Det här är precis vad jag behöver i mitt liv just nu,” säger Viktoria Dahl Hansson, en av deltagarna i Fosie församlings friskvårdsgrupp. Här kombinerar kyrkomusikern Gunnel Rask mindfulness med sång.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Att få sjunga tillsammans är en viktig del i friskvårdsgruppen i Fosie församling. Foto: Johan Bävman

Utanför dundrar trafiken och människorna hukar sig i regnet och vinden. Inne i Heliga trefaldighetskyrkan i Malmö är tongångarna andra.

– Vi börjar med att ladda hem oss själva i kroppen. De öppna händerna i knät är en fin gest att ge sig själv. Detta är ett fullständigt unikt ögonblick. Låt oss backa inåt och hemåt, säger Gunnel Rask.

I en cirkel sitter 14 personer under takkronornas varma, dämpade sken. De rätar på sina ryggar, ser till att båda fötterna står stadigt mot marken och sluter ögonen. Så andas de i takt med Gunnel Rask.

Hon är organist i Fosie församling och leder en friskvårdsgrupp där hon kombinerar kombinerar gemensam sång med mindfulnessövningar. Mindfulness, eller medveten närvaro, är en metod där man genom sina sinnen och sin andning fokuserar på nuet. Den används för att hjälpa att att hantera stress, oro och smärta. 

– I takt med rapporter om den dåliga folkhälsan, att det sjunker i åldrarna och att stressrelaterad ohälsa står för mycket av sjukskrivningar. Då kände jag att jag ville fördjupa sjungande tillsammans, som ett komplement till traditionell körsång. 

En magisk mix

Fem gånger under en termin träffas cirka 20 personer och får under en och en halv timme göra stillhetsövningar, reflektera, sjunga och röra sig till musik.  Det är ett sätt att arbeta med andlig och existentiell hållbarhet, säger hon.

– Det är en magisk mix av att förmedla tro, hopp och tillit, att sjunga och att odla gemenskap, delaktighet och  utveckla den personliga närvaron i vad man gör. 

Gunnel Rask har hållit i friskvårdsgrupperna sedan 2020. Deltagarnas erfarenhet av kyrkan är varierad. Några kommer från annan församlingsverksamhet, andra är inte medlemmar i Svenska kyrkan.

– Flera av de som har börjat här hade från början inte så regelbunden kontakt med kyrkan, men vill efter friskvården fortsätta i annan verksamhet också. Det är en fantastisk ingång in i något som kan växa och bli ett engagemang. 

Var nyfiken på mindfulness

Viktoria Dahl Hansson går på friskvården tillsammans med sin mamma Brit Dahl, som var den som hörde talas om gruppen. Brit Dahl har sjungit i kör för Gunnel Rask tidigare och både mamma och dotter har deltagit i retreat tillsammans med henne.

– Jag förstod att det här innehöll en del mindfulness och jag är väldigt nyfiken på det. Och jag tycker om att lyssna på Gunnel, så jag tänkte att det här är precis vad jag behöver i mitt liv just nu, säger Viktoria Dahl Hansson om varför hon valde att anmäla sig.

Hittills har verksamheten levt upp till Viktoria Dahl Hanssons förväntningar.

– Jag gillar förhållningssättet, att man ska vara kärleksfull mot sig själv. Det Gunnel säger här bär jag med mig mellan gångerna vi träffas. Hemma och på jobbet kommer orden till mig och jag blir påmind av det vi övat på här.

Att få möjlighet att röra sig till musik är en av sakerna som Gina Persson gillar med verksamheten. Foto: Johan Bävman

Också deltagaren Gina Persson säger att friskvården har levererat allt det som lockade henne - sång, rytmik, att få vara i nuet, en god pedagog - och mer därtill.

– Det är gemenskap. Man känner att man är en av något större. Man får dela, får vara här och nu och man får med sig många nya tankar och inspiration som är viktiga i vardagen, säger hon.

Den praktik som i dag kallas mindfulness i västvärlden utvecklades under 1970-talet, men i grunden är det en buddistiskt begrepp.

Blev inspirerad av brittisk teolog

Gunnel Rask började utöva medveten närvaro för 10 år sedan. Önskan att låta metoden ta plats i kyrkan kom i mötet med den brittiske teologen Tim Stead. Han har skrivit boken Bön och medveten närvaro, där han utforskar mindfulness i relation till kristen spiritualitet.

– Om man har med sig mindfulness som en approach in i det kristna evangeliet, kan erfarenheten bli en känsla av förkroppsligad tro, säger Gunnel Rask.

Efter flera övningar sittande i ring är det dags för friskvårdsgruppen att röra på sig. Gunnel Rask spelar ett lugnt stycke, Home av Ola Gjeilo. Några går med försiktiga steg runt i rummet, andra låter musiken flöda genom kroppen och dansar fritt. Efteråt samlas de runt flygeln. Gunnel Rask instruerar gruppen att sjunga mjukt och de tar ton till Ge mig en plats där jag kan växa (psalm 916, Psalmer i 2000-talet). 

– Det är konfessionella sånger allihop. Sångernas budskap accentuerar kristendomens förkunnelse av evangeliet. Texterna har jag valt med omsorg så att det passar med dagens övningar, säger hon och fortsätter:

– För mindfulness är metoden, men kyrkan kommer med innehållet. Och jag tror på den enkla pedagogiken att sjunga in evangelium i människor. Det är en av kyrkomusikernas absolut viktigaste uppgift.

Ett stort inre arbete

Som avslutning delar deltagarna varsitt ord som sammanfattar kvällen: Välbefinnande, inspiration, delaktighet, helighet. Stillheten byts mot småprat och prasslet från regnjackor som dras på inför klivet tillbaka ut i höstrusket.

Efteråt pustar Gunnel Rask ut. Trots att det är till synes lugna aktiviteter som har pågått, är det ett stort inre arbete som ligger bakom, säger hon.

– Men det här är bland det roligaste jag vet i mitt yrke. Och det är en så härlig grupp, som så frimodigt delar med sig. 

Fakta: Andlig och existentiell hållbarhet

  • Andlig och existentiell hållbarhet är den fjärde av Svenska kyrkans fyra hållbarhetsdimensioner. De andra är ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.
  • Detta baserar Svenska kyrkan på FN:s barnkonvention som betonar barnets rätt till andlig utveckling och andlig välfärd. Och på Världshälsoorganisationen (WHO) som talar om hopp, harmoni, helhet, meningsfullhet, förundran, andlig kontakt, personlig tro och gemenskap som nödvändiga villkor för existentiell hälsa. 
  • Arbetet med andlig och existentiell hållbarhet sker i första hand på församlingsnivå. Där förs angelägna samtal om värderingar och livsval med människor i alla åldrar.
  • Arbetet sker också genom själavård, satsningar på barn och unga och genom att deltar i dialogarbete med andra kyrkor och religioner. 

Källa: Svenska kyrkan

Berit Nilsson, Kerstin Nilsson, Viktoria Dahl Hansson och Brit Dahl leds i en övning i medveten närvaro av kyrkomusikern Gunnel Rask. Foto: Johan Bävman

Fakta: Gunnel tipsar: Så startar du mindfulnessverksamhet i kyrkan

  • Uppsök först en utbildning där du själv får lära dig mindfulness. I traditionen ligger att du inte ska lära ut om du inte själv har levt det och tar det seriöst. 
  • Om du inte vill göra allt själv, hitta en själsfrände som också tycker det är roligt att bygga upp människor. Det kan vara en diakon, präst eller pedagog, om du själv är kyrkomusiker.

    Lästips: Bön och medveten närvaro av Tim Stead (Verbum 2017)

Foto: Johan Bävman