Ny miljöpolicy för nationell nivå

Enligt kyrkokansliets nya miljömål ska man underlätta för fossilfria färdmedel vid personalparkeringar, halvera utsläppen från flygresor och minska den köpa energimängden för uppvärmda ytor i fastigheter. Foto: Janerik Henriksson/TT, Stina Stjernkvist/TT, Marcus Gustafsson

Kyrkostyrelsen har uppdaterat nationell nivås miljöpolicy. Nu ska Svenska kyrkans färdplan för klimatet följas, det ska klimatkompenseras och man har fått nya övergripande miljömål.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Enligt kyrkokansliets nya miljömål ska man underlätta för fossilfria färdmedel vid personalparkeringar, halvera utsläppen från flygresor och minska den köpa energimängden för uppvärmda ytor i fastigheter. Foto: Janerik Henriksson/TT, Stina Stjernkvist/TT, Marcus Gustafsson

Nationell nivå trappar upp sitt miljöarbete ytterligare. Miljöpolicyn för Svenska kyrkans nationella nivå ska uppdateras en gång varje mandatperiod och nu har kyrkostyrelsen gjort det. 

Caroline Strömbäck

– Skillnaden är framförallt att arbetet med Färdplan för klimatet nu tydligt har integreras i nationella nivåns miljöarbete, säger Caroline Strömbäck, enhetschef för diakoni och hållbar utveckling på kyrkokansliet. 

Policyn utgår från en vision om att vara “en hållbar kyrka i en hållbar värld” och ser till stora delar ut som den tidigare miljöpolicyn från 2019. 

Mer reflektioner om andliga aspekter för en hållbar värld

En ny princip för 2024 är att det står att nationell nivå ska klimatkompensera enligt Greenhouse gas protocol, en global standard för att mäta och rapportera växthusgasutsläpp. Nytt är också att miljöpolicyn nu inkluderar övergripande miljömål. 

De övergripande målen handlar om saker som att återkommande reflektera och samtala om andliga och existentiella aspekter för en hållbar värld, energieffektivisering och att den ekonomiska förvaltningen ska bidra till en hållbar samhällsutveckling. 

I policyn står att det är generalsekreterarens uppgift att se till att det finns konkreta och genomförbara delmål. Därför har nu generalsekreteraren antagit sådana miljömål som gäller för nationell nivå 2024–2027. 

Mindre utsläppt från bilen

Målen följer färdplanen för klimatets andra etapp och där står bland annat att alla avdelningar på kyrkokansliet till 2027 ska halvera sina utsläpp från flyg och minska utsläppen från bil med 25 procent, jämfört med utsläppen 2023. 

Andra mål handlar om att gudstjänster och andakter på den nationella nivån “ska bidra till den nödvändiga värderingsförändring som krävs för skapelsens framtid” och att utveckla stödet till stift och församlingar för hållbara inköpsprocesser. 

– Det som gör målen bra är att de har brutits ner till något som är relevant för vår verksamhet, där vi kan göra goda insatser, säger Caroline Strömbäck. 

Utbildning för kyrkokansliets anställda

I arbetet ingår också att alla anställda ska gå Svenska kyrkans digitala miljöutbildning. 

– Många på kyrkokansliet jobbar inte med klimatarbetet till vardags, så det är ett stort kompetenslyft. Vi måste alla bli medvetna om klimatet och miljöarbetet för att kunna få till de beteendeförändringar som sedan krävs, säger Caroline Strömbäck. 

Målen ska implementeras i den ordinarie verksamheten på nationell nivå och ska inte bidra till några ytterligare kostnader för kyrkokansliet. 

Fakta: Kyrkokansliets klimatpåverkande utsläppt (ton CO2e)

  2019 2022 2023
Energi 69,9 72,8 76,6
Flyg 2 125,4 710,2 1 193,7
Bil 61 30,2 40,5
Tåg 2,7 1,7 3,5
Kopiering 1,6 0,6 0,6
Posttjänster 2,3 1,6 1,9
Trycksaker* 61,8 69,7 133,5
Logi - 95,6 93,7
It-hårdvara - 65 89,2
Avfall/vatten - - 7,8
Transporter - 0,3

*Från 2023 är alla papperstrycksrelaterade tjänster inräknade. 

Källa: Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå 2023

 

Fakta: Svenska kyrkan digitala miljöutbildning

  • Syftet är att ge anställda och förtroendevalda en gemensam förståelse för samtidens miljöutmaningar och hur de kopplar till Svenska kyrkans verksamhet och identitet. 
  • Spänner över både teologi och praktik. Lär ut centrala begrepp i dagens samhällsdiskussioner och ger tips för att kunna ta miljöarbetet vidare.
  • Finns tillgänglig på webben för alla och för anställda i deras utbildningsportal. 
  • Görs utbildningen individuellt tar den cirka 1 timme, görs den i grupp rekommenderas att gruppen avsätter en halv till en heldag för utbildning och diskussion.