Varken ärkebiskop Antje Jackelén eller den katolska biskop Anders Arborelius kommer att spela någon framträdande roll vid den gemensamma historiska gudstjänsten i Lunds domkyrka i morgon.
Kvällens presskonferens med Svenska kyrkans ärkesbiskop Antje Jackelén och biskop Anders Arborelius från Stockholms katolska stift var ett slags avstamp för många journalisters mer intensiva bevakning.
- Vi ska båda hälsa välkommen i gudstjänsten och jag ska läsa evangelietexten, berättade ärkebiskop Antje Jackelén vid en presskonferens i Lund på söndagskvällen.
- Jag ska leda Herrens bön, säger Anders Arborelius.
Stora delar av Lund och Malmö är redan avspärrade inför påvens Sverigebesök för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. Staketen syns så långt ögat når för den som rör sig i området runt Lunds domkyrka och Lundagård. På flera håll råder stoppförbud av säkerhetsskäl.
I staden har 60 bajamajor placerats ut. Storbildsskärmar är uppsatta. Flera informationstorn har byggts i centrum.
Ärkebiskopen var närmast upprymd på kvällen före det som blir mötets höjdpunkt: den gemensamma bönegudstjänsten i Lunds domkyrka kl 14.30 på måndag. Där kommer både påve Franciskus och biskop Munib Younan, som är ordförande i Lutherska värdsförbundet och biskop i Jordanien att predika.
- Gudstjänsten bygger på dokumentet Från konflikt till gemenskap som arbetats fram i de 50-åriga samtalen, poängterade ärkebiskopen.
- Vi har ett gemensamt ansar att proklamera evangeliet om Jesus Kristus.
Under gudstjänsten kommer det att skrivas under ett dokument om samarbete mellan Caritas och LWF:s hjälporgan för att garanter att samarbetet fortsätter även efter mötet i Lund.
Biskop Anders Arborelius betonade det goda ekumeniska samtalsklimatet inom Sveriges kristna råd med 36 medlemskyrkor:
- Här i Lund grundades LWF 1947 och Lund var på medeltiden ett viktigt katolskt centrum, sade han.
Därför var det naturligt att bjuda in till detta möte i Lund från LWF och katolska kyrkan.
- Vi blev alla överraskade när påvens sa att han vill komma och ta detta historiska steg Det är ett momentum i världsekumenikens historia, sade Anders Arborelisiu
Frågorna på presskonferensen handlade mycket om de båda biskoparnas förhoppningar inför mötet.
- Att ge en gemensam vittnesbörd om Jesus på så många sätt som möjligt, sade Anders Arborelius. Antje Jackelén instämde med att tala om att stärka och vitalisera vittnesbördet om Kristus och Guds nåd.
- Och att vi kan närma oss varandra i synen på nattvarden.
När kan ni i fira nattvard tillsammans? var en fråga som flera reportrar ställde. En av dem hade med frågan från det ekumeniska ungdomsläger, med ungdomar från både Svenska kyrkans unga och Sveriges Unga katoliker.
Inte heller nu fick frågan något klart svar. Men Antje Jackelén anser att skiljelinjen i synen på om gemensam nattvarden ska vara ett mål för enheten eller ett medel på vägen, inte går mellan kyrkorna.
- Kanske finns både synsätten i båda kyrkorna, sade hon.
Anders Arborelius anslog en försonlig ton när han svarade på en fråga om vad mötet betyder för de båda kyrkornas väg mot enhet.
- I Sverige betydde reformationen att katolska kyrkan försvann. Men uttryck av katolska kyrkan fanns kvar i Svenska kyrkan, sade han. Det fanns mer av spår av katolska kyrkan i Sverige än i t ex Tyskland.
Han framhöll att det firas katolska gudstjänster i 100 kyrkor som tillhör Svenska kyrkan i hela Sverige.
- Vi försöker att se vad vi har gemensamt med Svenska kyrkan. Ju närmare vi kommer varandra desto smärtsammare blir skillnaderna.
Han fick även en fråga om de uppmärksammade fallen av övergrepp på barn inom katolska kyrkan. Han nämnde då att det även har funnits några sådana i fall i Sverige och att det är "fruktansvärt"
- Vi försöker förhindra att sådana saker händer, sade han.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.