Askonsdag: Få askan som ett brev på posten

Ulf Lindgren, domkyrkokaplan i Stockholms domkyrkoförsamling. Foto: Andreas Lindström

Ta en egen kalk med aska att stryka i pannan, eller få askan hemskickad. Det var två lösningar för ett coronasäkert askonsdagsfirande.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Ulf Lindgren, domkyrkokaplan i Stockholms domkyrkoförsamling. Foto: Andreas Lindström

På askonsdagen hade Storkyrkan i Stockholms domkyrkoförsamling drop in-aska.

- Vi har haft ickefysiska gudstjänster nu en längre tid men just askonsdagen är ju väldigt fysisk, säger Ulf Lindgren, domkyrkokaplan i församlingen.

- Vi funderade på hur vi skulle kunna göra mässan utan hudkontakt och vi testade med visir och handskar, men det blev lite tokigt. Men så kom jag på att vi har några särkalkar och tänkte att dem kan vi ha stående med aska i. Då får besökarna ta en kalk och med sitt eget finger göra ett kors i pannan medan jag och en kollega står framme vid ljusgloben och läser tydningsorden. På så sätt blir det ändå en väldigt konkret och tydlig start på fastan.

Biskopen har varit positiv till initiativet liksom många av församlingsmedlemmarna.

Hur gör ni om det kommer många människor samtidigt?

- Kyrkan är stor så det får plats 20–30 personer och under drop in-tiderna (9–10 och 15–16) kan man komma när som helst. Vaktmästarna kan också hjälpa till att påminna besökarna om att hålla avstånd om det skulle behövas.

Anna Tersmeden, präst i Lidingö församling. Foto: Anna Tersmeden

Lidingö församling, Stockholms stift, hittade en annan lösning. Under den senaste veckan har man kunnat hämta en liten påse med aska i någon av församlingens kyrkor. De som har velat har istället kunnat få askan hemskickad. På onsdagskvällen, klockan 19:00, livesände församlingen en gudstjänst på sin Facebooksida.

-Askan är tillredd på ett coronasäkert sätt och välsignad av en präst. Sedan är vi några ur personalen som har skickat ut aska till de församlingsmedlemmar som önskat det, säger Anna Tersmeden, präst i Lidingö församling.

- Församlingen har en stark tradition av att fira askonsdagen i församlingshuset S:ta Annagården. I år diskuterade vi hur vi kunde göra och en i arbetslaget hade sett någonstans att man skickade ut aska. Jag blev nyfiken och sökte på nätet och hittade att Svenska kyrkan i Berlin erbjuder den här lösningen.

Hur kommer det att gå till?

- Jag har satt ihop en liten gudstjänst till livesändningen. Men det är inte alla som har internet så vi har skickat med en fin bön tillsammans med askan, säger Anna Tersmeden.

- Man kan antingen följa med i livesändningen eller be den här bönen själv när som helst.