Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 har runt 50 000 ukrainare flytt till Sverige. Nu ska många av dem för första gången fira jul utanför sitt hemland.
– Det är tydligt att ukrainare inte kommer att ha möjlighet att följa alla traditioner under julen i år, därför kommer vi i den ukrainska grekisk-katolska kyrkan här i Sverige ordna gemensamma måltider och bjuda in till gemensam bön, säger ukrainska grekisk-katolske prästen Fader Andriy Melnychuk.
En stor högtid för den ukrainska befolkningen
Majoriteten av Ukrainas drygt 44 miljoner medborgare är kristna. Enligt en undersökning som den ukrainska tankesmedjan Razkumkov Centre gjorde 2018 uppgav 67 procent av att de tillhörde någon av de två ortodoxa kyrkorna i landet. Nära tio procent uppgav att de tillhörde den grekisk-katolska kyrkan.
Andriy Melnychuk berättar att för såväl katoliker som för ortodoxa är julen en av Ukrainas största högtider.
Tolv rätter serveras på julafton
På julafton, som kan firas både 24 december och 6 januari, samlas familjen hos den äldsta släktingen och äter en stor middag. Middagen, som på ukrainska heter Sviatvechir och betyder den heliga måltiden, består av tolv rätter. De tolv rätterna symboliserar de tolv lärjungarna och innehåller inget kött eller animaliska fetter. Inte heller något alkohol dricks under kvällen.
– Den centrala rätten är Prosfora, brödet som används i nattvarden, som välsignas dagen innan i kyrkan och delas ut till alla familjer. Denna Prosfora är en symbol för det nya liv som julen kommer med, berättar Andriy Melnychuk.
När den första stjärnan tänts på himlen sätter sig familjen ner och ber en gemensam bön och familjens överhuvud delar brödet mellan de samlade. I många församlingar är det tradition att samlas i kyrkan efter middagen för en midnattsmässa.
Julsånger en viktigt tradition
Att sjunga julsånger är en viktigt tradition i Ukraina. Den engelska julsången “Carol of the bells” är baserad på en ukrainsk folkvisa, komponerad av Mykola Leontovych.
– Julsångerna är unika verk av ukrainsk spiritualitet som på enkelt vis, med enkla ord berättar om julevangeliet och födelsen av vår Herre Jesus Kristus, säger Andriy Melnychuk.