Företaget som gör flest gravstenar har sin tillverkning i Kina

Gravstensföretaget Edurus

Tre exempel på gravstenar som gjorts i Kina. Foto: Edurus

Gravstensföretaget Edurus, som är huvudleverantör åt Fonus, förlägger stora delar av sin tillverkning till Kina. Företaget har fått kritik för tillverkningens och transporternas miljöpåverkan. "Jag har aldrig tvingats försvara något så mycket som gravstenar", säger vd:n Marcus Skinnar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Gravstensföretaget Edurus

Tre exempel på gravstenar som gjorts i Kina. Foto: Edurus

Företaget Edurus är den största gravstenstillverkaren i Sverige och bland annat huvudleverantör av gravstenar åt kooperativa begravningskoncernen Fonus. Tillverkningen har länge varit förlagd till Kina och delvis till Estland. Därifrån har företaget levererat gravstenar till Sverige och andra länder främst i Europa. För tillverkningen i Kina har företaget kritiserats av miljöskäl.

– Jag har varit i flera branscher och aldrig tvingats försvara något så mycket som gravstenar, säger Marcus Skinnar, vd på Edurus. 

Företaget omsatte år 2022 48 miljoner kronor, ett rekordår, och gör 1 500 kompletteringar av gravstenar och 3 000 nya stenar varje år. Anledningen till att produktionen till stor del fortfarande är i Kina och har varit där sedan starten, är att kunskapen att göra mer avancerade stenar saknas i Sverige.

Fonus vill ha nordisk sten

– Det är ett handarbete att tillverka en gravsten. Det är få som kan göra en ängel i Sverige till exempel, och det blir dessutom för dyrt för slutkunden. Först nu börjar robotar komma som kan göra dessa saker.

Nu håller företaget på att flytta delar av tillverkningen till Malung. Något som bland annat beror på att Fonus endast vill ha nordisk sten tillverkad i Sverige. 

Marcus Skinnar

Även om all produktion till slut skulle förläggas i Sverige hoppas Marcus Skinnar ändå på att den internationella handeln med gravstenar fortsätter. 

–  Det är den värld vi byggt upp. Vi är ett export- och importberoende land och jag tror att handel skapar fred i världen. 

Branschförbundet: sju gånger så stor påverkan

Varje år dör omkring 100 000 människor i Sverige. Många begravs i minneslundar och asklundar med plakett eller helt utan någon gravering på en skylt. En del begravs i familjegravar där gravstenen får en textkomplettering. Men ungefär 14 000 nya gravstenar säljs i Sverige varje år. 

Enligt Kai Marklin, ordförande i Sveriges stenindustriförbund, har förbundet 110 medlemsföretag, till största delen företag som bryter och förädlar sten. 40 av dessa företag jobbar med gravstenar.

– Jag känner inte till något annat företag i Sverige som systematiskt förlägger tillverkningen i Kina. De övriga är små företag där det inte skulle löna sig att låta tillverkningen ske någon annanstans, säger Kai Marklin.

Förbundet uppskattar att importerad sten ger ungefär sju gånger så stor klimatpåverkan som svensk.

– I Sverige har vi effektivare produktion och el som är bättre än Kinas el, säger Kai Marklin.

Återanvända gravstenar

Ungefär 20 procent av de gravstenar som finns återanvänds och graveras om. Det sparar en del på miljön att inte behöva bryta ny sten. Men på Edurus ser man problem med att återanvända.

– Frågan är hur man ska presentera den använda stenen för en kund. Många tycker nog det är obehagligt att se den gamla texten, säger säger Marcus Skinnar.

Att slipa stenarna innan de visas upp i en katalog är väldigt dyrt och 90 procent av kostnaden för jobbet är då redan gjort, även om ingen köper dem.

– Det är en bra idé, men svår att genomföra.

AI kan hjälpa

Företaget vill alltså nu göra om stenarna först när en beställning finns. Men Marcus Skinnar funderar dock på om man med hjälp av AI skulle kunna visa upp stenar som ännu inte är omgjorda på riktigt, skulle kunna se ut rena från text och smuts. 

– Där är vi inte idag, men det känns spännande. 

Företaget har idéer om hur företaget skulle kunna bli mer miljövänligt, men Marcus Skinnar tycker att debatten är snedvriden.

"Köksskivor inte samma debatt"

– Låt säga att det finns ett trettiotal stenbrott i Sverige. Det finns 300 000 i hela världen och varje sten är unik i färg och textur. Att transportera just gravstenar från Kina har blivit en het potatis, vi gör detsamma med köksskivor men då blir det inte alls samma debatt. 

Han tycker också att snittblommor som odlats långt borta och fraktats till Sverige borde vara en större klimatfråga eftersom de vissnar och behöver köpas många gånger. 

– En gravsten köper man en gång och den är ett monument över en kär person. Det är personligt och privat vad man väljer.

Ligger ansvaret på privatpersoner som beställer stenen att kolla upp om gravstenen är tillverkad i Sverige?

– Det är lustigt, jag har varit i klädbranschen och byggbranschen och jag har aldrig fått så många frågor kring hur privatpersoner bör agera som nu när jag jobbar med gravstenar. Jag förstår inte fokuset. Vi har inte en pryl i vårt samhälle som inte är transporterat långt ifrån och som kanske skickats runt femtio gånger innan det kommer hem till privatpersonen. Jämför till exempel med en dörr, tv, fönster, eller betong. Sten är ett bra material. Jag tycker att man ska lämna de anhöriga och deras val i fred, säger Marcus Skinnar.