Svenska kyrkan på Mallorca drabbas hårt när vigslar ställs in

Arkivbild. Foto: Lars Rindeskog

För många utlandsförsamlingar är vigslarna en viktig inkomstkälla.

Svenska kyrkan på Mallorca väntas förlora minst 300 000 kronor på inställda bröllop i år. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Arkivbild. Foto: Lars Rindeskog

Eftersom Spanien är nedstängt och ingen får lämna sina hem annat än för att köpa mat och medicin har församlingen på Mallorca flyttat sin verksamhet till sociala medier. Kyrkoherde Carina Saracco håller i morgonandakter och prästen Karolina Hellman håller i aftonböner och sångstunder tillsammans med sin make Jakob Hellman.

Att gifta sig i Svenska kyrkan på Mallorca kostar 550 euro, motsvarande runt 6 000 kronor. Men nu är ingen offentlig verksamhet tillåtet och alla vårens planerade vigslar har ställs in.

– Vigslarna är basen för hela vår verksamhet. Det är vigslarna och julbasaren som är våra huvudsakliga inkomstkällor, men julbasaren täcker inte alls på samma sätt det som vigslarna gör, säger Carin Saracco, som nu är fast i Sverige eftersom hon var här för att hålla en vigsel när Spanien införde inreseförbud.

Redan förra året märkte församlingen av bröllopens effekt på ekonomin. Då minskade antalet vigslar från 201 år 2018 till 121 år 2019.

 – Vi hade 80 färre vigslar förra året och förlorade då en halv miljon, säger Carin Saracco.

I år hade församlingen 80 bokade vigslar innan coronaviruset slog till. Carin Saracco räknar med att församlingen när året är slut kommer att ha förlorat minst 50 av dem, motsvarande 300 000 kronor.

 – Om vi får 30 vigslar i år ska vi vara väldigt nöja. Vi har förlorat hela april och maj, och kommer sannolikt förlora även juni. Nu talar spanska myndigheter om att öppna upp i augusti och då förlorar vi också juli.

Precis innan coronaviruset bröt ut hade församlingen på grund av sviktande ekonomi sagt upp en lokalanställd. Nu har en lokalanställd korttidspermitterats på 8 timmar i vecka.

 – Vi försöker hitta alternativa inkomstkällor, som att värva medlemmar och få in donationer. Men det kommer bli tufft, säger Carin Saracco.

 – Det är svårt för hela utlandskyrkan. Många turister som är folkbokförda i Sverige tror att man automatiskt tillhör utlandsförsamlingen och att kyrkoavgiften går direkt till oss. Där finns en kunskapsbrist.