Så blir du kantor eller organist i Svenska kyrkan

Kantor utbildning

Foto: Johanna Norin

Vill du bli kyrkomusiker? Den som utbildar sig till exempelvis kantor går en god arbetsmarknad till mötes. På många håll i landet är det nämligen brist på kyrkomusiker. 

Det finns olika vägar att påbörja en resa för att bli kyrkomusiker. Antingen kan man utbilda sig vid folkhögskola eller att studera vid en musikhögskola.

Vad gör en kantor?

Yrket som kyrkomusiker ger en stor musikalisk spännvidd. Möjligheter finns att undervisa, utforma konserter och musikgudstjänster, och att arbeta med körer och instrumentalmusik. 

Som kyrkomusiker har man också en central roll i att leda församlingssången vid exempelvis gudstjänster, dop, konfirmationer, vigslar och begravningar.

Kantor

Foto: Evelina Ytterbom

Prenumerera på Kyrkans Tidning

Kyrkomusiker i Svenska kyrkan kan man bli på tre nivåer: försteorganist, organist eller kantor. 

Alla behöver avlägga Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen. Den består av fackutbildning i kyrkomusik, utbildning ute i Svenska kyrkans stift och pastoralteologisk utbildning.

För första steget finns olika möjligheter: tvåårig folkhögskoleutbildning eller en motsvarande högskole- eller musikhögskoleutbildning på 120 hp.  Man kan också välja att börja direkt på konstnärlig kandidatutbildning (180 hp) med inriktning kyrkomusik, som finns på ett antal musikhögskolor. 

Nivån på fackutbildningen avgör nivån - A, B eller C - på Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen. Se mer nedan (källa: Svenskakyrkan.se).

Under den musikaliska fackutbildningen har man kontakt med det stift man vill tillhöra. Där görs bland annat åtta veckors handledd praktik. 

Sista delen av kyrkomusikerexamen är 20 veckors utbildning i pastoralteologi vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund. Den teologiska utbildningen kan i vissa fall också läsas integrerat med tidigare moment. 

Vad tjänar en kantor?

Medellönen före skatt för en kyrkomusiker är i dag, enligt uppgifter från Saco, ungefär 38 000 kronor i månaden. 

kantor som läser musiknoter

Foto: Per-Erik Lund

Fakta: Musikhögskola/högskola

Ersta Sköndal högskola

Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet

Kungliga musikhögskolan i Stockholm

Musikhögskolan i Malmö

Musikhögskolan i Piteå

Fakta: Folkhögskolor

Geijerskolan

Hjo folkhögskola

Mellansels folkhögskola

Oskarshamns folkhögskola

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.