Anmärkningsvärt när friheter inskränks av liberaler

Daniel Engström, Anna Sundberg SD

Ordningen vi har idag att viga enligt sin tro och övertygelse eller att viga utifrån andra övertygelser fungerar mycket väl, skriver debattörerna. 

Rättigheten för präster och biskopar att få följa sin egen kristna tro och övertygelse är en del av religionsfriheten och demokratin i Sverige

REPLIK

Vi noterar att FiSK helst ser att alla präster i Svenska kyrkan viger samkönade par och vill påverka Svenska kyrkan i denna riktning. Dels genom utbildning för präster och biskopar och genom att lägga fler motioner som vill förbjuda och kanske till och med avkraga präster som vägrar vigsel av samkönade par.

Vi vill därför påminna om vad Jesus sa i Matteusevangeliet om äktenskapet: “Skaparen gjorde dem till man och kvinna.” Frågan är därför - finns det en ideologisk agenda som skiljer sig från biskopar och prästers vigningslöftena att utöva ämbetet så att ”Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen” ?

Rättigheten för präster och biskopar att få följa sin egen kristna tro och övertygelse är en del av religionsfriheten och demokratin i Sverige. Om denna frihet inskränks av liberaler som annars brukar förespråka demokrati och mänskliga fri- och rättigheter är det en anmärkningsvärd förändring i synen på vad liberaler företräder idag.

Ordningen vi har idag att viga enligt sin tro och övertygelse eller att viga utifrån andra övertygelser fungerar mycket väl och den ska vi inte ska överge, särskilt inte om det skapar nya problem för Svenska kyrkan.

Prästutbildningarna behöver snarare återgå till kärnan av kristen tro utifrån vad Bibelns budskap är, inte med andra tillägg och ändringar av detta budskap. Det är viktigt för att prästutbildningen ska uppfattas som trovärdig. Om vi verkligen vill att unga människor med en genuin kristen tro på biblisk grund och en kallelse till undervisning i kyrkan ska vilja söka sig till prästutbildningen måste de utgå från dess kärna. Annars kan vi gå miste om personalresurser som behövs nu och i framtiden.

Daniel Engström (SD), gruppledare kyrkomötet

Anna Sundberg (SD), ledamot kyrkostyrelsen

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

4 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Karin Janfalk, ledamot av Kyrkomötet för Öppen Kyrka
Vi kan också notera att hela biskopsmötet har som målbild att alla präster med glädje ska viga även samkönade par. Det vill säga här finns egentligen ingen konflikt mellan ämbetslinjen förtroendepersonslinjen. Vi går hand i hand mot målet. Kanske tar vi delvis olika vägar och så kan det få vara.
Till Karin Janfalk
Problemet ligger i att Svenska kyrkan kommer, med sin iver för att tillfredställa en marginell grupp kommer stänga ut många blivande präster och diakoner. Hur ska den mångfald som finns inom Svenska kyrkan med alla dess väckelserörelser kunna bevaras när kandidater från dessa rörelser inte kan vigas? Sen köper inte jag målbilden som biskopsmötet satt upp. Det här målet nås varken av den tilltänkta målgruppen kommer ändra sig teologiskt av glädje. Snarare kommer ett stort sår då ett nytt vigningskriteruim ställs. Det kommer orsaka splittring när det blir uppenbart att rörelser som EFS eller ELM-BV inte kan verka inom Svenska kyrkan då kyrkomötet, tillsammans med biskoparna väljer att gå en liberal väg med totalitära metoder. Redan nu nekas många tjänster pga sin äktenskapssyn, många församlingar vill inte ha dessa präster, även om de har skriande vakanser.
fader P
Lustigt att en organisation som bygger hela sin verksamhet på teologi och etik inte verkar kunna garantera samvetsfrihet för en yrkesgrupp som i allra högsta grad bör omfattas av den. Hela förfarandet från de reformivriga påminner en hel del om hur ämbetstriden gick till. I början var det tillåtet med två hållningar, men med tiden blev kyrkan allt mer trängd och utrymmet för de med traditionell ämbetssyn blev allt mer trängd. Kyrkan förstörde all sin trovärdighet vad gäller samvetsfrihet när hög- och gammalkyrkliga prästkandidater stängdes ute från möjligheten att vigas inom Svenska kyrkans ordning.
Karin Janfalk
Skulle uppskatta om ni som kommenterar kommentarer skriver vem ni är. Tycker samtalen blir bättre om vi vet vem vi pratar med. Annars blir det inte på riktigt.