Foto: Lars Rindeskog
Ändra begravningslagen så att begravningsverksamheten tillåter kostnader för underhåll av oanvända kyrkor som står på en kyrkogård
Många församlingar och pastorat ser problem med det framtida underhållet av övertaliga kyrkor som inte används. I vårt pastorat ser vi de många medeltida sockenkyrkorna som en stor tillgång men om andelen kyrkotillhöriga kontinuerligt minskar så kan vi komma i ett läge där det blir problem. Det har diskuterats olika alternativ för finansiering av överflödiga kyrkor men vad jag förstått har man inte kommit fram någon riktigt bra lösning.
Mitt förslag kanske inte är lösningen för alla kyrkor som kan bli övertaliga men kanske en bra lösning för många mindre äldre kyrkor som omges av en kyrkogård. På landsbygden är ju det mycket vanligt.
Mitt förslag är att Svenska kyrkan föreslår att begravningslagen ändras så att begravningsverksamheten tillåter kostnader för underhåll av oanvända kyrkor som står på en kyrkogård. Dessa kyrkobyggnader är ju en viktig traditionsbärare för kyrkogården och de är ofta olämpliga att använda för andra ändamål. Genom detta förslag får alla skattebetalare genom begravningsavgiften delta i underhållet av våra upp till snart 1000-åriga kulturminnen som århundraden av generationer varit med och byggt och underhållit.
Som jag ser det är begravningsverksamheten bäst skickade att handha tillsyn och underhåll då de genom kyrkogårdsarbetet ofta finns på plats. Det innebär ju också att det bör finnas goda möjligheter för intresserade besökare att komma in i byggnaden. Med detta förslag behöver ingen fastighetsändring göras och ingen ny organisation behöver skapas för att ta hand om dessa övertaliga kyrkobyggnader.
Självklart skall inte kyrkor som överförts till begravningsverksamheten få användas för gudstjänster och förrättningar utan de skall helt tas ur bruk. Även kyrkor som begravningsverksamheten får ansvar för bör fortsatt kunna få kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsersättning vid behov av större underhåll.
För ett genomförande av detta förslag behöver politiken ta det till sig och besluta om ändringar i begravningslagen. Men jag tycker inte att det steget är så stort. I gällande begravningslag får begravningsverksamheten sköta om och underhålla kulturhistoriskt värdefulla gravstenar. De flesta av våra medeltida kyrkor innehåller normalt många värdefulla historiska gravstenar som tillsammans med byggnaden i övrigt är väl värda att bevara. Detta finansierat av fler än de som är kyrkotillhöriga i framtiden
Kjell Gustafsson
kyrkorådsordförande Götene pastorat
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.