Förslag till kyrkomötet: skapa ett forskarråd för diakoni!

Rådslaget för främjande av diakoners ledarskap

Forskning och kunskapsinsamling gällande diakoni och diakonalt arbete skulle bidra till en ytterligare bredare samhällsbild. 

Vi uppmuntrar kyrkomötet och kyrkostyrelsen att tillsätta en utredning som får i uppdrag att formalisera hur en forskningsbaserad diakonal kunskap kan produceras, samlas och spridas inom Svenska kyrkan.

Stadsmissionen är en föregångare i att på ett trovärdigt sätt lyfta fram sociala orättvisor och ökande ekonomiska skillnader, en central del för det diakonala arbetet i Sverige. 

Vi kan i deras årliga rapport i oktober läsa att biståndsmottagare av sociala bidrag i Sverige minskade med 30 procent samtidigt som människor som befinner sig i nöd ökar. De berättar vidare att allt fler människor vänder sig till landets stadsmissioner för att få hjälp med grundläggande behov som mat och kläder. Detta har lett till en alltmer pressad ekonomisk situation där behovet av ökade anslag från kommunerna är ett måste.

Rapporterna har hög trovärdighet och är en effektiv påverkansfaktor för att lyfta de sociala orättvisorna och den ökande ekonomiska press som idag finns i Sverige.

För ett knappt halvår sedan, samlades över 400 diakoner i Uppsala för att diskutera diakonins tysta kunskap, det vill säga hur vi bäst tar till vara på diakoners omvärldsanalyser och erfarenheter av den sociala välfärden och åtgärder som behövs för att säkra de berördas rättigheter. Konferensen var ett svar på en motion som ställts till kyrkomötet om hur vi bäst tar tillvara på diakoner och diakonins kunskap. Ett föredömligt initiativ som också var mycket uppskattat av diakoner. Nästan halva Sveriges diakonkår var samlade.

Konferensen belyste behovet av mer beforskad kunskap inom fältet diakoni. Ett av förslagen under konferensen var att bilda ett forskarråd på nationell nivå för att där bidra med adekvat kunskap och kunskapsinsamling för vidare spridning. Diakonerna utryckte ett behov av mer kunskapsinsamling och kunskapsförädling så att metoder och strategier kan spridas mellan församlingar på ett kvalificerat och strukturerat sätt. Denna kunskap behöver formaliseras och samlas och in. Formalisering av kunskap kan ske i samarbete med akademin (universitet och högskolor). Akademin behöver få uppdrag att forska på det som diakoni behöver ha beforskat. 

Insamling av olika avhandlingar/kunskaper behöver ske centralt av Svenska kyrkan.

Stadsmissionen och likande organisationer såsom Röda Korset har under många år redan arbetat effektivt med rapportskrivning och analys och har på så vis bidragit till en bredare samhällssyn.

Många initiativ genomförs för att lyfta vad diakoner ser men vi vill understryka behovet av att kraftsamla för att bli den starka påverkansfaktor som vi kan vara. Det skulle kunna göra den profetiska rösten både starkare och klarare och på så sätt öka möjligheterna för medmänniskor i ekonomisk utsatthet att leva ett drägligt liv. 

Förslaget som nämnts ovan lades fram under konferensen är ett mycket positivt steg i rätt riktning och vi uppmuntrar kyrkomötet och kyrkostyrelsen att på allvar följa upp resultatet av konferensen genom att tillsätta en utredning som får i uppdrag att formalisera hur en forskningsbaserad diakonal kunskap kan produceras, samlas och spridas inom Svenska kyrkan. Denna skulle kunna samlas i fyra spår som motsvarar diakonens fyra uppdrag: ledare, undervisare, själavårdare och profetisk röst.

Ytterligare forskning och kunskapsinsamling gällande diakoni och diakonalt arbete skulle bidra till en ytterligare bredare samhällsbild och komplettera den rapportering som andra organisationer redan idag gör. Diakonerna skulle även få en större möjlighet att agera mer kunskapsbaserat och kollektivt för att uppmärksamma när samhället brister.

Rådslaget för främjande av diakoners ledarskap
genom ordförande Karin Ahlqvist

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Diakoni

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Anders Lundberg, ViSK i Kyrkomötet
Tack för detta. Ett viktigt steg i en kunskapssatsning vore att möjliggöra för fler diakoner att gå vidare till en master eller forskarutbildning. Vi skulle på så vis få tillgång till verksamhetsnära studier av för kyrkan och diakonin centrala frågor och problem. Vi jobbar vidare på detta.