Hög tid att göra en översyn av Svenska kyrkans resepolicy

Brith Fäldt, Mona Olsson Vänstern i Svenska kyrkan

Det är viktigt att det finns en tydlig och kongruent hållning i samtliga dokument som ger vägledning för såväl anställda som förtroendevalda. Foto: Getty

Der är viktigt att det finns en tydlig och kongruent hållning i samtliga dokument som ger vägledning för såväl anställda som förtroendevalda.

I en skarp artikel i Kyrkans Tidning ger sig gästskribenten Susanne Wigorts Yngvesson på den dubbelmoral som hon menar att kyrkans förtroendevalda uppvisar när det gäller sina egna transporter till, och i samband med kyrkomötets två sessioner i Uppsala.

Hon lutar sig mot Svenska kyrkans ”Färdplan för klimatet” som är ett viktigt dokument och visar vägen för kyrkans ambitioner och mål. Samtidigt, när man tittar på resepolicyn från 2008 så känns den rätt ålderstigen med väldigt luftiga skrivningar och rejält tolkningsutrymme för att hitta undantag från färdplanens ambitionsnivå. Där lyfts snarare god ekonomisk hushållning samt ett socialt och etiskt ansvarstagande fram som viktiga principer, miljön kommer sist i uppräkningen, och ordet klimat används över huvud taget inte.

Det behövs nya tydliga och enhetliga ställningstaganden för att ge ny kraft och få till stånd ett förändringsarbete.

Alla kyrkomötesledamöter behöver naturligtvis göra en självrannsakan när resor ska bokas men kyrkan måste också kunna ge bokningsföretaget tydliga riktlinjer för vad som ska vara bokningsbart.

Därför är det viktigt att det finns en tydlig och kongruent hållning i samtliga dokument som ger vägledning för såväl anställda som förtroendevalda. Det gör det inte idag.

Brith Fäldt, Vänstern i Svenska kyrkan, Luleå stift

Mona Olsson, Vänstern i Svenska kyrkan, Linköpings stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.