Kyrkomötet ska i november fatta beslut om kyrkostyrelsens förslag om särreglering i kyrkoordningen som innebär att det i Göteborg kan inrättas en partiell samfällighet för begravningsverksamheten.
I dag och fram till och med den 31 december 2017 administreras begravningsverksamheten av en kyrkogårdsstyrelse under kyrkofullmäktige i Göteborgs kyrkliga samfällighet.
Kyrkonämndens presidium i Göteborgs kyrkliga samfällighet har med oro noterat att kyrkomötets organisationsutskott föreslår kyrkomötet avslå kyrkostyrelsens skrivelse 2015:6. Kyrkostyrelsens förslag till beslut är att en partiell samfällighet ska bildas för begravningsverksamheten inom nuvarande Göteborgs kyrkliga samfällighet från den första januari 2018 då den ekonomiska samfälligheten upphör och nio nya ekonomiska enheter – sex pastorat och tre församlingar – startar sin verksamhet.
Göteborgs speciella förhållanden skulle enligt kyrkostyrelsen motivera en särlösning med partiell begravningssamfällighet i likhet med den särlösning som finns reglerad i kyrkoordningen för Samfälligheten Gotlands kyrkor.
I sitt remissvar, daterat 22 juni 2015, bejakade kyrkonämnden i Göteborgs kyrkliga samfällighet kyrkostyrelsens förslag till partiell samfällighet för begravningsverksamheten i Göteborg. Där framför nämnden bland annat att det är viktigt att nuvarande begravningsverksamhet ska kunna fortsätta som en helhet, att en samfällighet som huvudman för begravningsverksamheten är den mest ändamålsenliga organisationen för samverkan mellan Göteborgs nio pastorala enheter och att ett beslut måste tas hösten 2015 för att ge nuvarande förvaltning och de nya enheternas ID/KF rimlig tid för planering.
Det är viktigt att notera följande:
I sitt betänkande (O 2015:3) skriver organisationsutskottet: ”Det finns/…/ behov av att kunna samverka lokalt inom begravningsverksamheten utan att detta påverkar församlingsindelningen. Enligt utskottets mening bör därför kyrkostyrelsen ges i uppdrag att till kyrkomötet 2016 överväga ett samlat förslag till möjligheter för partiella samfälligheter för begravningsverksamheten i hela landet”.
Kyrkonämnden i Göteborg lyfter i sitt yttrande fram just detta att man gärna ser möjligheten för andra församlingar och pastorat i hela landet att bilda begravningssamfälligheter. Men för Göteborgs del är det ur planeringssynpunkt inte möjligt att skapa en begravningssamfällighet från den första januari 2018 om beslutet i kyrkomötet fattas först i november 2016.
För att pastorat och församlingar inom Göteborg också efter den första januari 2018 ska kunna hantera begravningsverksamheten på ett lika bra sätt som tidigare, är vi i mycket stort behov av att få kyrkomötets beslut om en partiell begravningssamfällighet som en särlösning för Göteborg redan nu i november 2015. Den kyrkogårdsförvaltning med cirka 170 anställda som i dag finns under Göteborgs ekonomiska samfällighet skulle då kunna ges rimliga förutsättningar att planera för sin verksamhet under en ny begravningssamfällighet från januari 2018.
Nils Kaiser
Öka, oedf
Sten Janson
Posk, förste v ord
Ann-Marie Ericson
andre v ordf, s
Ewa Selin
kyrkoherde
LÄGG TILL NY KOMMENTAR