Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Replik. Jag delar samtidigt Miljöpartiets beskrivning över den mycket allvarliga situationen i Palestina.
REPLIK
Det är välkommet att Miljöpartiet också vill att biståndspengarna ska satsas där de gör mest nytta. Det är en uppfriskande nyhet från ett parti som tidigare stod för att biståndsbudgeten konstant skulle öka utan vidare kontroll eller prioritering.
Med regeringens politik ses samtliga biståndsinsatser löpande över. Kvalitet och tydligare redovisning av resultat är centralt. Ytterst är biståndets effektivitet både en solidaritetsfråga gentemot mottagarna och en legitimitetsfråga gentemot svenska skattebetalare som finansiärer. Båda har rätt att förvänta sig att medlen används på det sätt som mest effektivt ger goda resultat. Det är en förutsättning för att biståndet ska kunna bidra till en positiv utveckling men också för att svenska skattebetalare ska vara helt säkra på att deras pengar används för rätt ändamål och gör skillnad.
Det gäller likväl Sveriges biståndsinsatser i Palestina. Följeslagarprogrammet har funnits en längre tid, med stöd och deltagande från olika länder. Sverige har lämnat stora bidrag och nu förnyar Sida inte det, bland annat för att skapa utrymme för andra insatser i enlighet med den nya strategin för utvecklingssamarbete med MENA-regionen. Civilsamhället kommer fortsatt att vara en viktig partner, liksom internationella organisationer. Jag konstaterar att Sida utifrån den nya strategin undersöker samarbeten med organisationer som till exempel ger rättsligt stöd till palestinier som utsätts för bosättarvåld.
För Palestina satsar vi i biståndsstrategin mer koncentrerat på handel och ekonomisk utveckling och främjar reformer som behövs för demokrati och god samhällsstyrning. Det här bidrar sammantaget till stärkta förutsättningar för en tvåstatslösning i enlighet med folkrätten. I omtaget ingår också det viktiga arbetet med att motverka extremism, islamism och antisemitism.
Utfasningen av vissa existerande insatser är ibland nödvändigt för att skapa utrymme för andra, nya insatser. Detta är ett arbete som Sida genomför löpande.
Jag delar samtidigt Miljöpartiets beskrivning över den mycket allvarliga situationen i Palestina, med bland annat ökat bosättarvåld och fortsatt bosättningsexpansion på Västbanken, inklusive östra Jerusalem. Regeringens politik är tydlig: bosättningarna och bosättningspolitiken strider mot folkrätten, undergräver tvåstatslösningen och bidrar till en förhöjd konfliktnivå. Bosättarvåldet måste upphöra och regeringen agerar därför för ytterligare EU-sanktioner mot extremistiska bosättare.
Sverige kommer fortsätta att stödja program, organisationer och verksamhet som har eller bidrar till en internationell, civil närvaro på Västbanken. Svenska myndigheter har exempelvis ett betydande personalbidrag till EU:s polisinsats för den palestinska myndigheten, EUPOL COPPS. Insatsen stödjer Palestinas civila säkerhetssektorreform och stärkandet av den palestinska rättsstaten, vilket förbättrar säkerheten och tryggheten för palestinier och på sikt ska bidra till en tvåstatslösning.
Därutöver är Sverige en stor kärnstödsgivare till flera internationella organisationer, exempelvis FN:s MR-organ OHCHR, som har närvaro på Västbanken och som regelbundet rapporterar om situationen.
Benjamin Dousa
Bistånds- och utrikeshandelsminister